NOGOMETNO LICEMJERJE

Henry i kladionice srušili kredibilitet Fife i Uefe

  • Autor: Domagoj Kolar
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 10:19
  • Objavljeno 01.12.2009 u 09:26
Sepp Blatter; Michel Platini 2009

Sepp Blatter; Michel Platini 2009

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Jesu li Fifa i Uefa licemjerne kad govore o poštenju u utakmicama, a s druge strane dozvoljavaju da nekažnjeno prođu igrači koji na nepošten način osiguraju svojim klubovima i/ili reprezentacijama pobjede? Odgovor nije težak - DA

Gledajući ili čitajući medije iz raznih dijelova Europe, stalno iskače ista tema - namještanje utakmica. Proteklih dana cijela Hrvatska je strepila od ishoda sastanka u središnjici Uefe. Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić otputovao je u Švicarsku kako bi saznao koje se utakmice namještaju u HNL-u. Pričalo se o 14 utakmica, a na kraju je Uefa uperila prst u 'samo' jednu. Ovo 'samo' shvatite uvjetno. Lijepo je to što se krovna europska nogometna organizacija, zajedno sa svjetskom, brine o čistoći nogometne igre, jer potrebno je iskorijeniti takve kriminalne radnje. Fifina i Uefina želja da se riješe namještaljki jednom za svagda je hvalevrijedna, no je li ona licemjerna?

Pitate se zašto? Pa odavno su Uefa i Fifa prerasle okvire običnih saveza koji se bave nogometom i nogometašima. Danas su to institucije za štampanje novca. I to velikog novca. Pritom ništa ne smije zasmetati kontinuiranom multipliciranju zarade. Nije li apsurdno govoriti o tzv. problemima kladionica kad te iste kladionice sponzoriraju Real Madrid ili Milan, i to Uefi ne smeta. Sve dok lova curi.

Slabe nacije i njihovi klubovi, čija marketinška vrijednost nije velika, odavno se u tim institucijama ne smatraju ravnopravnima. Bez obzira što su dužne jednako braniti interese svih svojih članica, naravno, one to ne čine. Tako će na ispade (veće ili manje) nekog kluba iz Hrvatske, Rumunjske, Albanije itd., reagirati kao što bi SAD reagirao na bombardiranje New Yorka – bez milosti, okrutno i ekspresno.

Zato danas imamo apsurdnu situaciju da se s jedne strane čuju glasovi iz Fife i Uefe koji špotaju sve što imaju prste umočene u bilo kakve nelegalne radnje u vezi nogometa, dok s druge strane ti isti glasovi se ne čuju, ili nestanu, kad se treba očitovati o, recimo, igranju rukom Henryja protiv Iraca te obraniti integritet i čistoću nogometne igre. Sjetimo se samo kako su ti isti moćnici svojedobno razapeli jadnog Eduarda za navodno simuliranje.

Zamislimo samo da je rukom umjesto Henryja igrao Eduardo ili Džeko, što bi se onda dogodilo? Poučeni dosadašnjim iskustvima, Uefa i Fifa bi rigale vatru na te saveze i te igrače.

Slažemo se da bilo kakve nelegalne radnje treba iskorijeniti iz sporta. Nema veze radi li se o nogometu, košarci, atletici itd. Treba iskorijeniti i doping i namještanje rezultata i sve ostale anomalije. Ali Uefa i Fifa bi također trebale ispitati svoje stavove i zapitati se koliko u njima ima krivice za sve ovo što se događa u nogometu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi