AFRIČKI KUP NACIJA

Halilhodžić: Bjelokošćani su favoriti, ali bi se mogli slomiti

19.01.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Južnoafrikanci su spremili vuvuzele - domaćin Svjetskog prvenstva iz 2010, prvog na afričkom kontinentu, od 19. siječnja do 10. veljače ugostit će šesnaest najboljih selekcija kontinenta u okviru 29. izdanja Afričkog kupa nacija

Megalomanski stadioni izgrađeni za Mundijal konačno će poslužiti svrsi. I to zahvaljujući Muameru Gadafiju. Naime, upokojeni libijski diktator godinama je lobirao da njegova zemlja dobije domaćinstvo najvećeg afričkog natjecanja, a CAF je Libijcima povjerio organizaciju 2013. No u ovom slučaju nije važila ona 'kruha i igara', Gadafi je pao u ruke revolucionarima, a zemlja u ratni i danas post-ratni horor. Značilo je to da će CAF, afrički pandan UEFA, morati u promjenu domaćinstva, a Južna Afrika se nametnula sama po sebi - super moderni stadioni izgrađeni za SP zjapili su prazni - pa je donesena odluka o 'zamjeni' domaćinstva. Libijci će, ako sve bude u redu, biti domaćini 2017.

Nije to jedina promjena koju su Afrikanci napravili ove godine. Naime, AKN se do sada održavao u parnim godinama, dakle jednako kao i Svjetsko prvenstvo, pa su iz FIFA-e - čitaj bogatih klubova - poželjeli da se to promijeni. Otud i činjenica da će se, prvi put od 1963, prvenstvo igrati dvije godine za redom.

No što možemo očekivati od ovogodišnjeg AKN?

'Afrički nogomet i dalje ima problema s organizacijom', veli bivši Dinamov trener Vahid Halilhodžić za tportal.hr. Ovaj nekadašnji napadač Veleža i Nantesa, koji je u svojoj karijeri vodio Lille, Rennes i PSG, s Raja Casablancom bio prvak Afrike, a Obalu Bjelokosti odveo na SP, već je u Rustenburgu, gdje priprema selekciju Alžira na čijem je čelu od lipnja 2011.

'Međutim, činjenica je i to da su stvari jako napredovale. Ako bih uspoređivao situaciju u Angoli prije dvije godine i ovo danas, onda su to dva različita svijeta. Ovdje imamo profesionalne uvjete, dobre terene, dobre stadione, normalno okruženje.'

Afrički kup nacija europski klubovi vide kao trošenje njihovih igrača, no Afrikanci itekako umiju ponuditi dobar nogomet. Četrnaest različitih zemalja osvajalo je titulu, još pet ih je igralo u finalu, konkurencija je poprilično izjednačena.

'Da, ima nekoliko ekipa koje mogu pomrsiti račune i to se često desi. Pogledajte samo što je Zambija napravila prošle godine, a moguće je takvo iznenađenje i danas. Ovdje se igra dobar nogomet, igrači su izrazito talentirani, no problem je nedostatak discipline i organizacije, a u većini slučajeva imate i egoistične igrače koji stavljaju individualni učinak ispred momčadi.'

U JAR-u neće biti Egipta, koji je najtrofejnija nacija, nema ni Senegala, kod kuće su ostali i Kamerunci, dok su povratnici na veliku scenu Nigerija, Togo, Kongo i - Alžir.

'Mi imamo daleko najtežu skupinu. Po meni, Obala Bjelokosti je apsolutni favorit, ne samo u našoj skupini, nego čitavog prvenstva. Ovo je zadnja prilika za ovu generaciju sjajnih nogometaša i ne vidim tko im se može suprotstaviti', objašnjava Halilhodžić te dodaje:

'Nama je najvažnija utakmica protiv Tunisa na otvaranju, ona bi mogla odlučiti nastavak natjecanja. Tunižani imaju sjajnu momčad, ali mi smo se dobro spremili pa ćemo vidjeti što vrijeme donese. Očekivanja kod kuće u Alžiru su velika, svi očekuju veliki rezultat, ali nisam siguran da je to potkrijepljeno kvalitetom, jer ipak na zadnjem AKN-u ih nije ni bilo. Zato mislim da je za nas ovo već uspjeh, a cilj je prolazak u drugi krug. Sve više od toga je veliki bonus.'

Halilhodžić je s Alžirom do sada upisao tek jedan poraz - od BiH u prijateljskoj utakmici - a jednaku je seriju imao s Obalom Bjelokosti. No tada ga je prvi poraz - od Alžira - koštao otkaza i nastupa na SP-u. Danas je u istoj skupini s Bjelokošćanima, je li vrijeme za svojevrsnu osvetu?

'Neću gledati na taj način. Ja jesam bio razočaran načinom na koji sam smijenjen, ali to je sada iza mene, imam svoju momčad i o njoj brinem. Osveta je teška riječ. Mi smo tamo imali splet nespretnih okolnosti, teroristički napad na Togoance je sve uznemirio, neki su doslovce plakali od straha. A uz to je na nama bio veliki pritisak, na kraju je jedan jedini poraz odlučio', kaže Vaha, koji smatra da bi i ove godine pritisak na pojedine ekipe mogao igrati veliku ulogu.


'To bi na kraju moglo i odlučiti prvaka. Kako rekoh, Obala Bjelokosti je apsolutni favorit, ovo je zadnja šansa za njih, ali je i pritisak ogroman. Ovdje ljudi žive za nogomet, novinari stalno traže skandale i bombastične naslove, svoju ulogu imaju i političari, koji na kraju često i odlučuju… Ali, generalno, mislim da će turnir biti dobar. Tu je i jako dobar domaćin, oni će imati i vjetar u leđa kao i svi domaćini, imate odličnu Ganu, naravno Zambiju, u toj skupini favorita je i Nigerija. Plus činjenica da svatko može pobijediti svakoga na ovom turniru, tako da je sve moguće'.

Kup nacija počinje u subotu dvobojem između Južne Afrike i najvećeg iznenađenja kvalifikacija i debitanta na ovom natjecanju, reprezentacija Cape Verdea.

Skupina A: Južna Afrika, Angola, Maroko, Cape Verde
Skupina B: Gana, Mali, Niger, Kongo
Skupina C: Zambija, Nigerija, Burkina Faso, Etijopija
Skupina D: Obala Bjelokosti, Alžir, Tunis, Togo