RASIZAM NA 'OTOKU'

Hajka na Terryjevu kapetansku traku

02.02.2012 u 14:52

Bionic
Reading

Nakon što je suđenje Johnu Terryju odgođeno za nakon Europskog nogometnog prvenstva, mnogi traže da mu izbornik Fabio Capello oduzme kapetansku vrpcu

Sudski proces u kojem se kapetan Chelseaja i engleske reprezenatcije John Terry mora suočiti s optužnicom za vrijeđanje na rasnoj osnovi braniča QPR-a Antona Ferdinanda odgođeno je za drugi dio godine, odnosno nakon Eura u Ukrajini i Poljskoj. Mnogi su očekivali smirivanje napetosti, međutim isto tako mnogi smatraju da izbornik Fabio Capello mora Terryja razriješiti dužnosti kapetana bez obzira što sudski pravorijek još nije donešen.

Borci protiv rasizma, nogometaši i komentatori javnih zbivanja složni su u ocjeni da će odnosi u svlačionici biti ozbiljno narušeni ukoliko Terry bude kapetan 'gordog albiona'.

Do sada je talijanski strateg odbijao smijeniti Terryja s dužnosti jer smatra da nitko ne može biti kažnjen dok mu se ne dokaže krivica.

Zastupnik u britanskom parlamentu Damian Collins zadužen za kulturu, sport i medije, vrlo je zabrinut zbog trenutne situacije s Terryjem.

'John Terry bi sam trebao odstupiti s dužnosti kapetana momčadi bez obzira kako će završiti sudski proces', poručio je Collins putem Twittera, a podržao ga je Piara Powar, izvršni direktor Europske udruge za borbu protiv diskriminacije u nogometu.

'Stoji da je nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, ali nije mi jasno kako može ostati kapetan i vođa momčadi pod takvim optužbama. Nevjerojatno.'

Napadač drugoligaša Readinga i radijski sukomentator Jason Roberts također se oglasio putem poznate društvene mreže.
'Vjerujte mi, zbog ovoga će atmosfera u svlačionici biti jako loša, zatrovana. Već smo imali slučajeve s Woodgateom i Bowyerom koji su bili udaljavani iz reprezentacije bez obzira što im optužbe za napad na sudu još nisu bile dokazane, pa ne razumijem što se sada čeka jer je ovo još teža situacija', smatra Roberts.

Problem s rukovanjem koji je izbjegnut ukidanjem tog protokolarnog dijela u nedavnom prvom sučeljavanju Terryja i Ferdinanda mlađeg prilikom susreta Chelseaja i QPR-a u FA Cupu, ponovo je aktualiziran uoči dvoboja Chelseaja s Manchester Unitedom u čijim redovima igra Antonov stariji brat Rio, a koji je već dao naslutiti da razmišlja o odbijanju pružanja ruke Terryju. Njih dvojica bi trebala biti udarni branički par Engleza na Euru.

Kolumnist The Timesa Matt Dickinson pridružio se navedenima s porukom da će izgledati vrlo ružno da reprezentaciju predstavlja čovjek osumnjičen za rasizam nad drugim nogometašem.

Slično razmišlja i nogometni komentator The Independenta Sam Wallace koji smatra da se FA izlaže nepotrebnim kritikama i velikoj sramoti ukoliko Terry na kraju bude proglašen krivim.

'Ovo su preozbiljne i preteške optužbe da bi ih FA ignorirao. Ulog je prevelik i u Savezu moraju povući čvrst potez,' piše Wallace.