BILI ČEKAJU UNIREU

Hajduku prilika protiv grogiranih Rumunja

17.08.2010 u 08:40

Bionic
Reading

Iz Rumunjske su proteklog tjedna stizale proturječne informacije o situaciji u Hajdukovom sljedećem europskom protivniku. Prema jednima se klub raspada i pitanje je hoće li uopće doputovati u Split, dok s druge strane tvrde da će ne samo doputovati nego i pokušati izboriti plasman u Europsku ligu te tako spasiti goli život

Istina je negdje na sredini, problema ima, ali ne tako dramatičnih. Prva žrtva krize je sportski direktor Narcis Raducan, koji je podnio ostavku i navodno seli u stručni stožer moćne Steaue. Očito nije mogao podnijeti šestu utakmicu zaredom u kojoj Unirea nije postigla ni gol, izgubili su u Urziceniu 1:0 od Universitatee iz Cluja.

Trener Ronny Levy se dvoumi što i kako dalje jer je momčad u teškom psihološkom šoku iz kojeg se ne vidi izlaz, a dodatno opterećenje je i prodaja prvog golmana, Litvanca Giedriusa Arlauskasa u Rubin iz Kazana. Osim toga, Levy će teško računati na trojicu ozlijeđenih igrača, Bilasca, Paraschiva i Apostola.

Utakmicu s Universitateom gledao je Hajdukov sportski direktor Ivica Kalinić.

'Bila je to čudna utakmica, dva različita poluvremena. Naš protivnik je očito u velikom psihološkom grču, tek su krenuli s centra i već su primili gol. Trebalo im je vremena da se priberu, a onda su dobro pritisnuli protivnika, no lopta jednostavno nije htjela u gol. Kada nisi u formi i nemaš rezultat, onda ti i sreća okrene leđa', rekao je Kalinić i dodao da su Rumunji dobra momčad koju treba respektirati.

'Svidio mi se Brandan, opasan je Frunza, Neaga i Dale iz Obale Bjelokosti. Sve u svemu, Unirea je protivnik kojeg treba respektirati, ali s kojim Hajduk itekako može igrati.'

Što se tiče samog kluba, Unirea je u prvu rumunjsku ligu ušla 2006. na krilima bogatog sponzora Valahoruma. Senzacija se dogodila 2009. godine kada su osvojili naslov najbolje rumunjske momčadi. Premda im je ovo tek treća europska sezona, imaju dosta iskustva, 2008/09. ispali su u kvalifikacijama za Kup Uefa od HSV-a, potom su kao prvaci ušli u skupinu Lige prvaka gdje su u društvu Seville, Stuttgarta i Rangersa prošli dalje, no ispali su u šesnaestini finala od Liverpoola.

Ovu sezonu su otvorili ispadanjem od Zenita u trećem pretkolu Lige prvaka i sada će pokušati ući preko Hajduka u Europsku ligu. Urziceni je inače gradić od svega 17 tisuća žitelja, nalazi se 60-ak kilometara od Bukurešta gdje na stadionu Steaue igraju europske utakmice.