CAREVIĆ ZA TPORTAL

Hajduku je donio dva naslova prvaka, ali nakon derbija otvoreno je priznao...

01.05.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama po 24. put postali su prvaci Hrvatske. Modri su u nedjeljnom derbiju na Poljudu izvukli bod nakon remija 0:0, što im je bilo dovoljno da i matematički, četiri kola prije kraja potvrde da su najbolja momčad SuperSport Hrvatske nogometne lige. Slaže se s time i 41-godišnji Mario Carević, koji je u Hajdukovom dresu osvojio dva naslova i jedan kup

Još do prije koji dan bio je trener slovenskog drugoligaša Krke, sjajno je gurao u domaćem prvenstvu, ali kako nam je rekao, ponestalo mu je motiva, jer ambicije kluba nisu mogle pratiti njegove. I zato je uzeo par dana predaha, te u Istri, uz obitelj, pratio najveći hrvatski derbi.

>> Hrvatski trener donio odluku kakvu ne viđamo u današnjem nogometu!

'A što reći o derbiju, nije bio baš nešto. Očekivao sam više izrazitijih šansi. Ustvari, bio je to klasični derbi, dosta rastrgan, tu i tamo koje uzbuđenje. Imao je Hajduk priliku preko Mlakara na asistenciju Sahitija, vidjeli smo i Špikićeve 'škarice'. Sve u svemu, malo. Niti jedna stopostotna prilika, tako da je rezultat realan. Dinamo je matematički osvojio naslov, Hajduk nije razočarao rezultatom. Ali ono što moram pohvaliti svakako jest atmosfera. Bilo je fantastično i privilegija je igrati u takvom ambijentu', rekao je za početak 41-godišnji Mario Carević, koji svojim stručnim analizama potvrđuje da mu je nogomet u 'malom prstu'.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Jedan detalj upao mu je 'u oko'.

'Drago mi je i što nije bilo previše nervoze. Doduše, nije bilo ni 'fajta', a što se vidi i po podatku da nije bilo podijeljenih kartona'.

Možda ih nije bilo zato što utakmica praktički nije imala nikakvu težinu?

'To je ipak derbi. Navijači jednih i drugih očekuju maksimalni angažman i pobjedu. Bez obzira na to što rezultatski možda nije bio važan, opet bi trebala biti velika motivacija s jedne i druge strane da pobijediš. Tako da u takvoj atmosferi, gdje te publika nosi, nitko od tih igrača nema u podsvijesti da je utakmica, 'ajmo reći, nebitna'.

Može li ova utakmica biti pokazatelj što možemo očekivati i od Hajduka i od Dinama u budućnosti. Puno je mladih igrača dobilo priliku?

'Sigurno je pokazatelj. Hajduk će se orijentirati na mlade. Juniori su se dokazali kroz Ligu prvaka, da imaju kvalitetu. Naravno da neće svi, a i ne mogu svi biti prvotimci, ali od tih 15-tak, može se napraviti selekcija da ih pet, šest, sedam bude u 'rosteru' i da malo, pomalo dobivaju priliku. Pukštas je već praktički standardni prvotimac, Vušković također, kad nije ozlijeđen, manje više je standardan. Brajković je dobio priliku, Antunović također. Pa i Capan, Prpić, Sigur. S Dinamove strane, to su Baturina, Topić... Drago mi je vidjeti te momke. Sigurno je velika stvar kada debitiraš u najvećem hrvatskom derbiju. I sigurno će im to ostati u sjećanju do kraja karijere. Mislim da će se i Dinamo i Hajduk orijentirati sve više na te mlade igrače. Davat će im se prilika. Bišćan je pokazao da nema straha staviti juniora, ako vjeruje u njega. Naravno, ako ima kvalitetu. On vjeruje u Topića, i to je super stvar. Nije ga stavio 15 minuta, već 70 minuta. Postoji tu i Živković, koji je dosta mlađih od svih njih. Sve su to talentirani reprezentativci koji kucaju na vrata. Ali sklizak je teren, taj iz juniora u seniore. Treba ih dozirati, pogoditi trenutak, treba biti dobar trenutak i ekipe, da pobjeđuje, da tim mladim igrači bude lakše igrati u tom trenutku'.

  • +26
32. kolo SuperSport HNL-a: Hajduk - Dinamo, 30.4.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Imamo dojam da ovaj sadašnji Dinamo ipak nije toliko jak kao onaj s početka sezone, u kojem su bili i Oršić, Ademi.... I Petković je bio u reprezentativnoj formi. Znači li to da niti Hajduk nije bio spreman za potrebni iskorak?

'Hajduk definitivno nije bio spreman. Dinamo je generalno u onih šest utakmica bio loš. Bodovna se razlika smanjila. Ali onda je i Hajduk kiksao u utakmicama u kojima je trebao pobijediti. Time je pokazao da u ovom trenutku ipak nije spreman za naslov. Ali ako ostane okosnica ovih glavnih igrača, uz još par pojačanja plus ovi mladi, vidjet ćemo što Hajduk može. Sigurno da je i Dinamo oslabljen odlaskom Ademija, Oršića, Lauritsena.. Petković je bio ozlijeđen. Oršić je značio stvarno puno, igrao je tih dvije, tri sezone u životnoj formi. Utakmice koje se lome oni rješavao. Tako da, što se kvalitete tiče, Dinamo je oslabljen. Ali ima Špikića i Ivanušeca, koji se meni posebno sviđa. On je stvarno potentan za napraviti velike stvari. Pitanje je i koliko bi on dobio prilike da Oršić nije otišao. Dakle, ne treba gledati tako negativno. Ali Dinamo je najviše izgubio odlaskom Ademija. S obzirom na njegovo značenje za ekipu, liderstvo koje ima u sebi. To je bogatstvo u modernom nogometu. Takvih igrača nema puno. Ne pričam o kvaliteti, već mentalitetu i karakteristikama. On je fajter i lider, i svaka ekipa trebala bi imati takvoga, a njih nije jednostavno naći.'

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Jednako bi važno bilo da treneri, ovi još uvijek relativno mladi, poput Leke i Bišćana, imaju kontinuitet.

'I ja se bavim trenerskim poslom, pa znam da se trenera ne može suditi po pet, šest utakmica. Trebaš mu dati nekakav kontinuitet. I kad si ga već angažirao onda mu trebaš dati pravu priliku. To je tako, puno je stvari na koje trener ne može utjecati. A trener je stalno odgovoran. I stalno trenerima 'pada glava'. Ne pričam ovo kao alibi za trenere. Ali dogodi se da imaš dosta ozlijeđenih, puno tih problema tijekom sezone, a na koje ne možeš utjecati. I čim se zaredaju dvije, tri utakmice s loši rezultatima, pada glava. Hajduk je bio u lošem periodu, sad se diže. Zamislite da je Hajduk smijenio Leku nakon pet, šest kola. Jer stvarno bio je i loš rezultat, loša igra. Gdje bi došli tako? Oni su ga angažirali, Leko ima kvalitete i znanja, osvajao je trofeje. Kažem, na početku nije dobro izgledalo, ali sada to izgleda puno bolje. Ni sada to nije kako bi, po mom mišljenju, Hajduk trebao izgledati, ali puno je tu problema. Konkretno, u ovoj utakmici nedostajalo je desetak igrača, ne možeš sastaviti momčad kako bi mogao da su ti svi igrači raspolaganju. Nisam za smjene trenera, svi trebaju raditi u istom smjeru'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Vas kao hajdukovca, vjerojatno bi razveselilo, ili bolje reči, utješilo osvajanje Kupa?

'Sigurno. Mislim da će, ako osvoji kup, Hajduk spasiti sezonu. OK, drugi si, ne možeš biti prvi. To je u ovom trenutku realno. I bez obzira na to što je Šibenik u svojim problemima i borbi se za ostanak, jer finale kupa je jedna utakmica, nije autsajder. Obje momčadi se bore za trofej. Nema tu izrazitog favorita, ali Hajduk ako osvoji onda je spasio sezonu. I možemo reći da je bilo uspješno. Iako svi čekaju taj naslov... Koliko ono već 19, 20 godina (op.a. zadnji je osvojen u sezoni 2004/05).... Jeb.., koliko dugo (op.a. s dozom 'patnje' nasmijao se Carević). Treba se stvoriti pozitivna klima, dočekati prava generacija. Možda je to sljedeća sezona. Ako se priključe ovi juniori. Ovisi i o pojačanjima. Jer dosad se nešto pogodilo, nešto nije. Najbitnija je početna selekcija, pripreme i pobjednički mentalitet. Nema tu puno filozofije', završio je Mario Carević.

  • +14
Dinamova proslava naslova prvaka na Poljudu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL