O NJEMU PRIČA HRVATSKA

Hajdukova legenda Ivo Bego... Šjor koji je zaustavio Mamića

22.03.2014 u 23:13

Bionic
Reading

Zdravko Mamić bio je iznimnno nervozan tijekom cijelog dvoboja na Poljudu u kojemu je Dinamo slavio protiv Hajduka rezultatom 2:0. Nakon rješenja utakmice krenuo se naslađivati među protivničke redove, no nije mu uspjelo

Zdravko Mamić tijekom derbija je ušao u mali niz incidenata u svečanoj loži poljudskog stadiona. Protiv njega je podignuta prekršajna prijava koja bi, u slučaju da se dokažu prekršeni elementi takozvanog 'Zakona o navijačima' mogli i rezultirati zabranom visokom dužnosniku da pohađa utakmice Dinama. No, tko je čovjek koji je jedini u svim gungulama izišao na megdan neprilagođenom gostu i zaustavio šepurenje? Ivo Bego i ranije je kotirao kao jedna od najvećih legendi iz perspektive Torcide, a taj će status sada dobiti i 'entu potenciju'.


Bego je nedavno proslavio 77. rođendan, a za Hajduk je nastupao od 1955. do 1965. godine. Upisao je 253 nastupa, a ovog vrlo britkog braniča pratio je nadimak - Cipadur. I kada se oprostio od bijelog dresa nastavio je ići na utakmice, a povremeno i na gostovanja gdje je stajao s Torcidom i dijelio njihovu sudbinu. Tako je ostala upamćena i scena s derbija s Dinamom od prije dvije godine kada je popularni šjor Ivo ostao sjediti na maksimirskom sektoru kojega je policija uporno praznila. Nije se micao, mirno je gledao utakmicu...

Ivo Bego jednostavno ga više nije mogao gledati


U jesen 2011. preživio je srčani udar, no već tri mjeseca kasnije uzeo je lopatu i čistio Poljud koji se našao pod udarom snježnih nanosa. Ne skriva svoju netrepeljivost prema klubovima iz Zagreba ali ih, tvrdi, ne mrzi.

'Volim vidjet da Dinamo izubi od bilo koga. I doma i u Europi. I Cibona i Mladost i onaj balun na ledu... Medveščak, da. Nikoga ne mrzim, ali ih i ne volim. I što ću,' legendarna je njegova izjava koja nije baš poučna ali i ostaje s ove strane dobrog ukusa kada su navijači u pitanju. A Bego je, iako je i nogometna ikona, prvenstveno navijač.

Na isteku derbija Zdravko Mamić je krenuo plesati pobjednički ples među hajdukovce. Ipak, nije stigao jer 77-godišnji Bego je odmah ustao i krenuo ga udariti. Nimalo pohvalno, zbog čega je uostalom također priveden nakon dvoboja na prekršajnu obradu, ali hrabri Šjor nije mario niti za gizdavog moćnika niti njegovu brojnu pratnju neslužbenih zaštitara. Krenuo je pa što bude i produbio svoj neupitan status među Hajdukovim sljedbenicima.