prednost zavarava

Hajduk zadnja u nizu žrtvi najopasnije zamke europskog klupskog nogometa

19.07.2019 u 09:13

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka potvrdili su ono u što smo se već uvjerili prošle sezone u Ligi prvaka: komotna prednost iz prve utakmice u uzvratu ne znači baš ništa, čak ni protiv slabijeg protivnika…

Hajduk je doživio potpunu blamažu protiv Gzira Uniteda ovog četvrtka i upisao jedno od najbolnijih ispadanja iz europskih natjecanja u povijesti, koje ide uz bok irskog Shelbournea i gruzijske Dile Gori.

  • +3
Europska liga, 1. pretkolo: Hajduk - Gzira U. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Što je najgore, uspjelo je to Splićanima nakon što su na Malti pobijedili 2:0, da bi u uzvratu na dobro ispunjenom Poljudu nekako izgubili 3:1 i oprostili se od Europske lige zbog pravila postignutih golova u gostima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Koliko god Hajdukov neuspjeh bio ogroman, treba reći da je ovakav scenarij postao uobičajen na europskoj sceni, a splitski klub samo je najnovija žrtva.

Naime, upravo takvu prednost PSG je donio protiv Manchester Uniteda u prošlosezonskoj Ligi prvaka pa kod kuće izgubio – 1:3. Barcelona je to nadmašila kad je protiv Liverpoola prokockala u uzvratu 3:0, a Ajax je prolazio Real i Juventus nakon nepovoljnog rezultata u prvom susretu, a onda je donio prednost iz Londona pa u Amsterdamu ispao od Tottenhama, iako je slično poput Hajduka imao tri gola prednosti nakon 135 odigranih minuta.

Dakle, još jednom je potvrđeno da u današnjem modernom klupskom nogometu komotna prednost iz prve utakmice zapravo je dvosjekli mač, pogotovo protiv slabije momčadi. Slijedi opuštanje i podcjenjivanje i na kraju blamaža kakvu su iskusili i Splićani, a pravilo veće vrijednosti gola u gostima počinje gubiti na smislu, jer čini se da je postalo lakše nego ikad 'ukrasti' pobjedu na tuđem stadionu…