BOJE SE I TURKOVIĆ, BERGKAMP...

Guerrero se, kao i Heidi Klum, boji aviona

27.01.2010 u 11:25

Bionic
Reading

Napadač nogometnog bundesligaša HSV-a Paolo Guererro još uvijek se iz svoje domovine Perua nije vratio u Njemačku. 26-godišnjak se boji letenja. On nije prvi nogometaš čija karijera pati zbog straha. Zbog straha letenje su izbjegavali i Dennis Bergkamp, Almir Turković...

Guerrero se trenutno oporavlja od ozljede iako se odavno trebao pojaviti u Hamburgu. HSV je u utorak, 26. siječnja, potvrdio napise nekih listova iz tog grada da je Peruanac u posljednjih tjedan dana čak tri puta dolazio na aerodrom u svojoj domovini, pokušavao ući u zrakoplov za Njemačku - i sva tri puta odustao od leta. Zbog straha od letenja propustio je i važan liječnički termin u SAD-u kod čuvenog doktora Richarda Steadmana.

Ako Guerrerov put u Njemačku ne uspije putem letećeg stroja, HSV već razmišlja i o alternativama. Putovanje brodom bi moglo potrajati tri-četiri tjedna. Nedostatak te opcije: Guerrero se na brodu ne bi mogao oporavljati u okviru ciljanog rehabilitacijskog programa, kakav je u idućim tjednima bio planiran u Hamburgu.

Nemiran let iz Francuske

Guerrero odavno pati od laganog oblika straha od letenja. Strah je prošle godine pogoršao nemiran let HSV-a. Momčad se vraćala s gostovanja u francuskom Guingampu, gdje je nastupala u okviru Europske lige.

Zbog problema s hidraulikom avion je morao izvanredno sletjeti na pariški aerodrom. Guerrerovo povjerenje prema čeličnim pticama otada je na vrlo niskoj razini.

Peruančevi problemi s letenjem nisu jedini takav slučaj u nogometnoj galaksiji. Poznat je i primjer paničnog straha od aviona koji je godinama pratio Dennisa Bergkampa. Zbog fobije je morao propuštati europske susrete svog londonskog Arsenala.

Aviona se bojao i Fritz Walter. Legendarni svjetski prvak iz 1954. zbog straha je propustio i svečano obilježavanje 40. obljetnice pobjede 'elfa' u finalu protiv Mađarske na mundijalu u Švicarskoj.

Heidi se boji aviona

Strah od letenja nije poštedio ni poznate osobe iz drugih branši. Njemački glumac Til Schweiger, španjolska mu kolegica Penelope Cruz, norveška princeza Mette-Marit i fotomodel Heidi Klum, svi oni pate od manje ili više izraženog straha od zrakoplova.