KVALIFIKACIJE

[FOTO] Još dvije reprezentacije izborile nogometni SP u Kataru; odluka je pala u zadnjim minutama utakmice

Bionic
Reading

Nogometaši Japana 2:0 pobjedom na gostovanju kod Australije u Sydneyu osigurali su izravni plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Kataru kolo prije kraja Azijske zone kvalifikacija, a ovim rezultatom i Saudijska Arabija je postala izravni sudionik svjetske smotre

Uoči susreta 9. kola skupine B u Sydneyu Japan je imao tri boda više od Australije te i s bodom praktički osigurao jedno od prva dva mjesta koja izravno vode na SP, no Japanci nisu igrali na bod već su bili mnogo aktivniji i bolji suparnik od svojih domaćina.

Ipak, zbog brojnih promašaja velikih prilika Japanaca koji su u prvom poluvremenu dva puta tresli i okvir gola, do 89. minute rezultat je bio 0:0. Tada je igrač s klupe Mitoma napokon okrunio bolju igru Japana i pogotkom zaključio odličnu akciju svoje momčadi, da bi u četvrtoj minuti sudačke nadoknade isti igrač postavio konačni rezultat nakon velike pogreške australskog vratara Ryana.

Japan je ovom pobjedom stigao na vrh skupine sa 21 bodom, dva više od druge Saudijske Arabije, koja od 16 sati gostuje u Kini, dok trećoj Australiji bježi nedostižnih šest bodova.

Japan i Saudijska Arabija tako su osigurali prva dva mjeta u skupini koja izravno vode u katar, dok će Australija kao trećeplasirana iz skupine u dodatne kvalifikacije, prvo protiv trećeplasirane reprezentacije iz skupine A, a u slučaju pobjede i protiv petoplasirane reprezentacije iz Južne Amerike.

  • +6
Australija - Japan, kvalifikacije za SP 2022. Izvor: EPA / Autor: DAN HIMBRECHTS

Još ranije su iz skupine A izravni plasman osigurali Iran i Južna Koreja pa je sada poznato svih pet azijskih predstavnika na ovogodišnjem SP.

Sada je poznato 17 reprezentacija koje će zaigrati u Kataru od 21. studenoga do 18. prosinca, još ranije su se uz domaćina Katar kvalificirali Njemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina.

TABLICA:

  • 1 Japan 9 7 0 2 10-3 21
  • 2 Saudijska Arabija 8 6 1 1 10-5 19
  • 3 Australija 9 4 3 2 15-7 15
  • 4 Oman 8 2 2 4 8-10 8
  • 5 Kina 8 1 2 5 8-16 5
  • 6 Vijetnam 8 1 0 7 7-17 3