ZLATO NA SP-U

Goran Čolak srušio svjetski rekord

16.10.2011 u 17:50

Bionic
Reading

Na AIDA svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah koje se održava u Lignanu hrvatski reprezentativac u ronjenju na dah Goran Čolak postavio je svjetski rekord u disciplini dinamika s perajom te osvojio zlatnu i srebrnu medalju, dok je Dajana Zoretić osvojila dvije bronce

Prvi puta u povijesti hrvatskog ronjenja na dah Hrvat je oborio svjetski rekord po asocijaciji AIDA i postao AIDA svjetskim prvakom. Čolak, član RK Geronima, je preronom od impozantnih 273 m u disciplini dinamika s perajom uspio oboriti svjetski rekord kojeg je do sada držao Novozelanđanin Dave Mullins s 265 m daljine.

U finalu discipline dinamika bez peraja Goran Čolak osvojio je srebro preronom 194 m daljine. Titulu svjetskog prvaka u toj disciplini ponio je Francuz Frederic Sessa sa 207 m.

U ženskoj konkurenciji dinamike Dajana Zoretić (DPS Zagreb) je preronom od 200 m daljine osvojila broncu i ujedno oborila nacionalni rekord u toj disciplini.

Lidija Lijić Vulić (RK Submania) preronila je 189 metara, no uslijed tehničke pogreške u izvedbi i negativnih bodova, umjesto četvrtog zauzela je peto mjesto u ukupnom poretku. Zlatnu medalju u disciplini dinamika osvojila je Čehinja Barbora Ivanska s preronjenih 206 metara. Dinamika je bazenska disciplina u kojoj ronilac u jednom dahu uz pomoć peraje pokušava preroniti što veću udaljenost.

Dajana Zoretić je u ženskoj kokurenciji ostvarila najdalji preron, ona je preronila bez peraja 153 m, no i ona je, uslijed tehničke pogreške u izvedbi i negativnih bodova, umjesto titule svjetske prvakinje, osvojila brončanu medalju. Prva je bila Australka Jody Fisher sa 150 metara daljine. Dinamika bez peraja je bazenska disciplina u kojoj ronilac u jednom dahu bez peraja pokušava preroniti što veću udaljenost.