HOKEJ KAO PUTOKAZ

Gledatelje se može kupiti jedino borbenošću

27.10.2009 u 12:40

Bionic
Reading

U ovom trenutku, hit Lijepe Naše je hokejaška momčad Medveščaka. Svaka njihova utakmica prava je fešta, a gledatelji ispune Ledenu dvoranu do posljednjeg mjesta. Zašto je tome tako? Razlog je vrlo jednostavan; ljudi vole momčadi koje, bez obzira na konačan rezultat, ostave kosti na terenu

Jedan od najpamtljivijih sportskih trenutaka dogodio se na utakmici između hokejaša Medveščaka i Linza u Domu sportova. Naime, 'medvjedi' su gubili 5:0 u posljednjoj trećini, no nisu se predavali, na kraju su smanjili poraz na 5:3, ali prepuna dvorana ih je ispratila ovacijama. I to kakvim - bio je to klasičan 'standing ovation'. Kao da su postali prvaci.

Ma što god novinari napišu, hvalili ili kudili, gledatelji znaju sami što je na cijeni. Upravo to su pokazali u toj utakmici, ali i drugim utakmicama Medveščaka. Da, borbenost je ono što svaki gledatelj želi vidjeti od svoje momčadi. Garantirano će svaki poraz lakše pasti svakom navijaču ako je vidio da je njegova momčad napravila sve, ali je protivnik bio bolji.

Zato je u ovom trenutku Medveščak hit. I nije bitno gube li 'medvedi' ili pobjeđuju, ostaje činjenica da su navijače kupili svojom borbenošću i htjenjem. Na njihov primjer morali bi se ugledati i drugi klubovi, a ne nakon utakmica, u kojima nisu ni postojali na terenu, iščuđavati se zašto gledatelji negoduju.

Upravo zbog toga je Dom sportova svaki put kad igra Medveščak ispunjen kao šipak dok ostale naše dvorane i/ili stadioni zjape prazni.

I dan danas mnogi ljubitelji nogometa sjećaju se utakmice protiv Newcastlea koju je Dinamo na kraju izgubio (točnije ispao u pretkolu Lige prvaka 1997), i sigurno da nijedan gledatelj nije napustio stadion ogorčen na igrače, jer su dali sve od sebe, te mnogi tu utakmicu pamte kao nešto posebno.

Ne želimo učiti druge sportaše kako se trebaju ponašati na terenu i prema igri i klubu za koji su plaćeni (više ili manje, ali to je već stvar tržišne cijene), ali ostaje dojam da bi se mnogi oni mogli ugledati na Medveščak i njihov 'recept' pridobivanja navijača na svoju stranu.