BLISKA BUDUĆNOST

Glavni ljudi svjetskog rukometa opet mijenjaju svoj sport; testiraju se nova pravila, a poznato je i koja

21.09.2020 u 10:49

Bionic
Reading

U rukometu stalno neke promjene, a u bliskoj budućnosti Svjetska rukometna federacija (IHF) testirat će neka nova pravila koja bi, ukoliko se pokažu dobrima, stupila na snagu u ljeto 2021.

Zadnjih godina svjedoci smo učestalih promjena u rukometu, a jedna od njih je igra 7 na 6 koja je izazvala različita mišljenja i podijelila ovaj sport. Iz IHF-a razmatraju uvesti novo pravilo vezano uz taj način igre, a bit će promjena i oko pasivne igre te tretiranja pogotka loptom u glavu golmana.

Idemo po redu. Prema informacijama Balkan Handballa, što se tiče napada sedam na šest, kada neka momčad primi gol, odmah će imati mogućnost da započne novi napad od 3,5 ili 4,5 metara od samog centra terena. To bi otežalo posao suparniku koji napada sa ekstra igračem u polju a bez golmana, pošto bi vratar imao na raspolaganju mnogo manje vremena za povratak na gol.

Kod pasivne igre broj dozvoljenih dodavanja od trenutka kada suci podignu ruku će se smanjiti sa šest na četiri. Ukoliko obrambeni igrač blokira šut, a lopta se vrati napadaču, to bi se računalo kao jedno dodavanje.

  • +7
RK PPD Zagreb - RK Kiel, Liga prvaka, 2020/21. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Isto tako, prema novim pravilima, suci više neće davati crveni karton napadaču koji pogodi loptom golmana u glavu. Napadač će biti kažnjen isključenjem na dvije minute, bez obzira iz koje pozicije i sa bilo kojeg dijela terena je uputio šut. Izuzetak je jedino slučaj kada je šut upućen pod faulom.