BASEBALL

Giantsima prvi naslov nakon 56 godina

02.11.2010 u 09:11

Bionic
Reading

Momčad San Francisco Giantsa, prevođena sjajnim bacačem Timom Lincecumom, u ponedjeljak je osvojila svoj prvi naslov prvaka američke profesionalne baseball lige (MLB) od 1954. godine, svladavši u petoj utakmici finala doigravanja, takozvanom 'World Seriesu', u Arlingtonu domaće Texas Rangerse rezultatom 3:1, za konačni trijumf od 4:1 u pobjedama.

To je šesti naslov pobjednika 'World Seriesa' za Giantse, ali njihov prvi u 56 godina i prvi je otkako su se preselili iz New Yorka u Kaliforniju 1958. godine.

Na utakmici igranoj u Arlingtonu u Teksasu, Lincecum (26) je držao Rangerse na samo tri pogotka u osam izmjena, uključujući i jedini "home-run" za Teksašane, Nelsona Cruza u sedmoj izmjeni.

'Uspjeli smo kao momčad. Sve se posložilo i osvojili smo naslov', rekao je nakon utakmice Lincecum, koji je u veljači postao najbolje plaćeni bacač ('pitcher') MLB-a, nakon potpisivanja dvogodišnjeg ugovora s Giantsima vrijednog 23 milijuna dolara.

Ipak, junak pobjede u petoj utakmici bio je Edgar Renteria, koji je u sedmoj izmjeni, pri rezultat 0:0, postigao 'home-run' vrijedan tri boda za Giantse, te je time omogućio Lincecumu i 'closeru' Brianu Wilsonu da svojim odličnim bacanjem zadrže prednost.

Renteria je proglašen i najkorisnijim (MVP) igračem ovogodišnjeg 'World Seriesa'.

'Ne mogu biti ponosniji na ovu momčad', kazao je menađer Giantsa Bruce Bochy.

San Francisco će u srijedu prirediti veliku pobjedničku paradu za Giantse, ovogodišnje prvake u najomiljenijem američkom sportu.