traži novi izazov

Gianluigi Buffon s 43 godine osvojio Kup, a onda iznenadio odlukom o nastavku karijere; najavio je čak i mogući povratak u reprezentaciju

20.05.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Gianluigi Buffon se osvrnuo na svoju veliku karijeru, ali i napomenuo da ona još uvijek traje

Gianluigi Buffon je s Juventusom osvojio svoj šesti talijanski Kup u karijeri, a prvi je puta taj trofej podigao još 1999. godine kada je u Parmi igrao s Enricom Chiesom, ocem strijelca jednog od golova u jučerašnjem finalu Federica.

  • +5
Atalanta - Juventus, finale Talijanskog kupa, 2021. Izvor: EPA / Autor: PAOLO MAGNI

'Jako sam ponosan i sretan jer sam mogao podijeliti ovo pobjedničko finale sa suigračima i navijačima. To je bio šlag na torti. Navijači, ljudi iz Juvea, moji suigrači i direktori će uvijek biti dio mog života i kraj ovog poglavlja ne mijenja to. Mislim da sam dao puno ljubavi, profesionalizma i hrabrosti Juveovom svijetu i ponosan sam na to', rekao je Buffon za Rai Sport pa dodao:

'Sve mora doći svojem kraju. Imam 43 godine i u ovim godinama morate donijeti odluku koja je možda nepopularna, čudna ili čak i luda, ali i stigao sam do 43. baš zbog te male iskre ludosti koja mi nije dopuštala da se limitiram i dala mi je da sanjam u svakom trenu svojeg života. Sretan sam kad mogu sanjati i napuniti energiju novim projektima i izazovima. Možda neću pobijediti, ali to nije ono što me interesira. Nikada nisam igrao za trofeje. Igrao sam zbog putovanja, zbog izazova. To mi je najvažnije', rekao je Buffon kojeg se povezuje s odlaskom u Romu.

Legendarni golman kaže kako niti jedna opcija nije isključena, pa ni ona o mirovini, ali jasno je da neće više igrati za Juve.

'I dalje mi trebaju izazovi i to potovanje da vidim gdje su limiti mojeg tijela, moje energije i moje biti. Rekao sam još prošli tjedan da ne znam što će se dogoditi. Možda i odem u mirovinu. Sretan sam čovjek s obitelji koju volim. Ipak, ako netko luđi od mene dođe do mene i zamisli nešto čudesno, slijedit ću tu osobu zato što je to bit života.'

Novinari su mu u šali rekli kako bi sada trebao krenuti iz Serie C pa doći skroz natrag do Serie A.

'Bio bih i više nego sposoban za to. U mojoj glavi je da život morate živjeti s entuzijazmom do zanje sekunde, sa željom da iznenadite sebe, a onda još više i druge. Ja sam netko tkoj je od sebe tražio jako puno, vjerojatno i puno više nego što su drugi od mene tražili', rekao je Buffon pa dodao:

'Dok god imam arognancije i pretpostavljam da sam dobar golman, nastavit ću braniti i naći nešto uzbudljivo. Ako ne nađem, mogu se i umiroviti jer sam do sada napravio više manje sve što se moglo. Iskteno, imao sam dosta ponuda i analiziram ih. Kad nađem nekog luđeg od sebe s uzbudljivom ponudom, to ću prihvatiti, a nedavno sam dobio poruku od direktora kluba koji je po ambiciji, ludosti i uzbudljivosti još gori od mene', najavio je zagonetni Buffon.

Znači li to da bi se Buffon mogao vratiti i u reprezentaciju Italije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine?

'Još se osjećam moćno i, ako nađem motivaciju da probam novo iskustvo, nastavit ću braniti. Osjećam da sam još uvijek dobar golman. Osjećam da sam još Buffon i ne želim nikakve poklone. Ako netko misli da sam još kompetetivan, to je super. Ja želim izazove. Volio bih do Mundijala biti i dalje moćan da odigram svoju ulogu, ali ako me i ne pozovu, to je isto u redu', zaključio je Buffon.