UZVRATI POLUFINALA

Fulham zaustavio HSV i Petrića, Atletico 'redse'

29.04.2010 u 23:30

Bionic
Reading

Iako je HSV vodio od 22. minute prekrasnim golom Mladena Petrića, Fulham je u sedam minuta drugog dijela preokrenuo rezultat i izborio svoje prvo europsko finale. Suparnik Fulhamu 12. svibnja, baš na stadionu HSV-a, bit će madridski Atletico. Istina, Liverpool je pobijedio 2:1, ali Španjolci su u finalu jer su zabili gol u gostima

FULHAM - HSV 2:1
Strijelci: 0:1 Petrić (22), 1:1 S. Davies (69), 2:1 Gera (76).

Fulham: Schwarzer; Pantsil (Nevland, 75), A. Hughes, Hangeland, Konchesky; Duff, Etuhu, D. Murphy, S. Davies; Zamora (Dempsey, 58), Gera
Hamburger SV: Rost; Demel, Mathijsen, Boateng, Aogo; Tesche (Rincon, 56; Guerrero, 79), Jarolim (Rozehnal, 90+1), Ze Roberto, Pitroipa; Van Nistelrooij, Petrić

Nakon 0:0 u Hamburgu, ali i duge liste jakih suparnika koje je izbacio do polufinala (Šahtar, Juventus, Wolfsburg), Fulhamu su davali veće izglede za prolaz u finale. Tako je i krenula utakmica. Već u drugoj minuti zaprijetio je Bobby Zamora, ali Rost je zaustavio njegov udarac. Gosti su proigrali tek nakon desetak minuta, a već u prvoj napadačkoj akciji gostiju bio je naš Mladen Petrić, koji je pokazao da je raspoložen za igru.

Petrić je bio u prigodi i u 14. minuti, ali svoju preciznost naš je reprezentativac pokazao u 22. minuti. Tada je izveo slobodnjak sa 28 metara i prekrasnim udarcem pogodio lijevi gornji kut domaćeg vratara. Bio je to signal domaćinima da pokušaju nešto napraviti, ali do kraja prvog dijela izglednijih prigoda nisu imali.


U nastavku su igrači Roya Hodgsona krenuli su još žešće, ali kad im je u 58. minuti izašao najbolji strijelac Bobby Zamora izgledalo je da su šanse domaćih izgubljene. No već u 69. minuti krenula je serija Fulhama. Davies je sjajnim udarcem završio odlično proigravanje Murphyja. Slavlje se nije ni stišalo, a Mađar Zoltan Gera donio je vodstvo domaćinima. Korner Daviesa loše je pratio Demel, a mađarski igrač pogodio je za 2:1.

Imali su gosti pred kraj utakmice dvije prigode za izjednačenje, ali Ruud van Nistelrooy oba je puta bio neprecizan, pa je londonski klub izborio svoje prvo europsko finale.

LIVERPOOL - ATLETICO MADRID 2:1
Strijelci: 1:0 Aquilani (44), 2:0 Benayoun (95), 2:1 Forlan (102).

Liverpool: Reina; Mascherano (Degen, 110), Carragher, Agger, G. Johnson; Benayoun (Pacheco, 114), Aquilani (El Zhar, 90), Lucas, Babel; Gerrard; Kuyt
Atletico: De Gea; Valera, Alvaro Dominguez, Perea, Antonio Lopez; Reyes, Assuncao (Jurado, 99), Raul Garcia, Simao; Aguero (Salvio, 120+1), Forlan (Camacho, 117)

Liverpool se, bez pomoći Fernanda Torresa, uzdao u mitsku moć svoga Anfielda gdje su padali i neusporedivo jači protivnici od druge momčadi španjolske metropole. Atletico je počeo oprezno, ali nije to bio klasični bunker. Ipak, obrana im je pukla krajem poluvremena kada je Talijan Aquillani kirurški precizno pogodio bliži kut.

Drugo poluvrijeme bilo je klasična nogometna uspavanka i dvoboj se odlučivao u produžecima. Apsolutni kaos na tribinama nastao je u 95. minuti kada je najbolji pojedinac među crvenima, Yossi Benayoun, iz prve prizemnim udarcem pogodio suprotni kut vratara De Gee.

S obzirom da je prvi dvoboj završio 1:0, Liverpool je tada bio u pobjedničkoj poziciji, smiješilo se englesko finale u Hamburgu. Ipak, aktualna zlatna kopačka europskih liga Diego Forlan pokazao se kao ubojito oružje. Nakon što je Liverpoolu zabijao u dresu Manchestera te prošloga tjedna na Calderonu, ponovno je bio priseban krajem prvog produžetka i s ruba peterca je Atleticu donio zlata vrijedan gol. Liverpool nije imao snage za novi preokret, ovu sezonu i službeno mogu nazvati očajnom. Atletico sasvim zasluženo putuje u Njemačku.

Finalni dvoboj na rasporedu je 12. svibnja u Hamburgu.