lijepa gesta

Franko Andrijašević imao je poseban razlog zašto je na utakmicu s Hajdukom došao u ružičastom dresu

10.03.2020 u 10:56

Bionic
Reading

U nedjelju je na Rujevici odigran Jadranski derbi, između Rijeke i Hajduka, a na kraju su slavili domaćini 2:0. Dok su ostali igrači nogometnog kluba Rijeka nosili službeni dres bijele boje, Franko Andrijašević sve je iznenadio istrčavši na nogometni teren u dresu obojanom u ružičasto.

Postavilo se pitanje što nogometaš radi u ružičastom dresu na terenu, a Franko koji uz humanitarnu organizaciju CARE podržava slogan 'Postizanje jednakosti između muškaraca i žena podrazumijeva puno posla, truda i vremena. Krenimo', razlog je otkrio u videu koji je prikazan u poluvremenu utakmice na stadionu te društvenim mrežama kluba i nogometaša.

U videu je Franko kod kuće i upravo vadi oprano rublje iz perilice... njegov je bijeli dres obojan u ružičasto… Pretražuje perilicu rublja i na dnu nalazi crvenu čarapu.

Ako Franko i njegova supruga dijele obavljanje kućanskih poslova, on za to još očito nije u potpunosti spreman!

Međutim, ovakve početničke greške dokazuju da svi možemo djelovati u borbi protiv neravnopravnosti spolova.

'Nogomet je poznat kao izrazito macho industrija, a na Balkanu su društvene zajednice dodatno pogođene nasljeđem rata i nizom klišeja: žene su prvenstveno zadužene za kućanstvo, a od muškaraca se očekuje da budu muževni, podižu glas te donose odluke u obitelji i cijeloj zajednici. Nadam se da će ovaj postupak koji su vidjeli brojni ljudi ispred svojih televizora potaknuti raspravu unutar njihovih obitelji i ohrabriti ljude da se oslobode stereotipova koji nas sputavaju', objasnio je Franko Andrijašević.

Na isto upozorava i CARE.

'Ravnopravnost je tema koja se tiče svih nas, a posebno obitelji u kojima su rodni stereotipi vrlo prisutni. Kućanski poslovi su diljem svijeta još uvijek, uglavnom, dužnost žena, stoga su obrana jednakosti i borba protiv stereotipova glavni ciljevi kampanje koju CARE provodi u svrhu podizanja svijesti. Kućanski poslovi i dalje su jedno od područja gdje su nejednakosti najviše izražene te stvaraju posljedice koje se ne smiju zanemarivati: uz jačanje slike u kojoj su žene stavljene u podređeni položaj, kućanski poslovi smatraju se manje važnima, bez obzira na to što su neophodni za funkcioniranje obitelji i zajednice te utječu na cjelokupni gospodarski i socijalni razvoj društva', napisali su u objavi povodom ove akcije.

Izvor: Društvene mreže
  • +11
Hrvatski Telekom Prva liga, 26. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL