sjajna utrka

Francuz Wilhelm Belocianu pobjednik Memorijalne utrke Borisa Hanžekovića na 110 metara prepone

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2020 21:30
  • Objavljeno 15.09.2020 u 20:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Francuz Wilhelm Belocian opradvao je status favorita te je pobijedio u 70. Memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110 metara s preponama u sklopu Međunarodnog atletskog mitinga koji se održava na stadionu Mladosti uz Savu

Wilhelm Belocian, koji drži treće mjesto na svjetskim ljestvicama ove sezone, do svoje je prve pobjede u Zagrebu stigao s vremenom od 13.32 sekunde.

To je samo dvije stotinke brže od drugog Amerikanca Freddiea Crittendena, dok je treće mjesto zauzeo Belgijanac Michael Obasuyi sa svojim najboljim rezultatom sezone od 13.57.

  • +33
  • +30

70. memorijal Borisa Hanžekovića, atletika

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Rekord mitinga i dalje drži Amerikanac Mark Crear koji je 1999. istrčao 12.98.

'Ovo mi je drugi nastup u Zagrebu, prvi sam put bio ovdje 2016. godine. Bila je ovo odlična utrka, jako sam zadovoljan i svojim nastupom i rezultatom. Jako sam sretan', zadovoljstvo nije skrivao bivši svjetski juniorski prvak Belocian, koji je podigao prelazni pehar obitelji Hanžeković.

Belocian je prvi put bio u Zagrebu prije četiri godine kada je bio drugi s rezultatom 13.37 iza sunardonjaka Pascala Martinot-Lagardea s rezultatom 13.35

'Tada je bilo jako vruće i nisam bio zadovoljan kako sam trčao. Danas je bilo puno bolje', dodao je.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu.

Svoj atletski vrhunac Boris Hanžeković doživio je na Balkanskim igrama u Beogradu 1938. godine. Imao je tada nepune 22 godine i uspio je u izravnom dvoboju na 110 metara s preponama pobijediti Grka Hristosa Mantikasa, finalista Olimpijskih igara u Berlinu 1936. i tada najboljeg atletičara Balkana.

Utrka na 110 metara s prepone nosi Hanžekovićevo ime od 1952. godine i drugog izdanja klupskog dvoboja Mladosti i Dinama koji je već 1957. prerastao u nacionalni, a 1962. i u međunarodni atletski miting. Prvi pobjednik utrke na 110 metara s preponama bio je dinamovac Petar Grgin, nakon čega je dva puta pobijedio atletičar Mladosti Ervin Srp.

Organizatori mitinga oduvijek su posebnu pozornost posvećivali utrci na 110 metara s preponama, pa su u Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković do sada sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici, a devet puta svjetski prvaci.