LEGENDA NA UDARU

Francuskom Šimuniću prijeti dugačka pauza

30.12.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Francuskom napadaču West Bromwicha Nicolasu Anelki prijeti najmanje pet utakmica suspenzije zbog kontroverzne proslave pogotka u subotnjoj utakmici protiv West Hama

Podsjetimo, Anelka je izazvao buru jer je svoj prvi od dva gola u remiju 3-3 proslavio gestom poznatom pod imenom 'la quenelle' koja se uvredljivo u Francuskoj koristi kao obrnuti nacistički pozdrav. On sam je kasnije objasnio kako je to bila posveta njegovom prijatelju komičaru Dieudonneu, ali problem je što je dotični i sam više puta osuđivan zbog širenja rasne mržnje i antisemitizma zbog korištenja iste geste.

Veliki dio francuske javnosti taj potez uopće ne poistovjećuje s antisemitizmom već znakom protesta protiv političkih elita koja je stigmatizirana nacističkim predznakom kako bi se mogla zabraniti i njezinu upotrebu kažnjavati.

Jasno je što je Anelka učinio, ali upitno je što je želio poručiti svojom gestom


Engleski nogometni savez (FA) je pokrenuo istragu, a loša je vijest za Anelku da je u svibnju donesen novi pravilnik kojim su pooštrene kazne za rasističko ponašanje. Bude li proglašen krivim, čeka ga minimalno pet utakmica suspenzije. Osim toga, u nedjelju su i iz policije potvrdili da razmatraju hoće li pokrenuti istragu protiv 34-godišnjeg nogometaša.