Večer života!

[FOTO] U polufinalu istrčala strašan svjetski rekord, dva sata kasnije ispisala povijest svoje zemlje i uzela zlato s još bržim vremenom, ali…

25.07.2022 u 08:39

Bionic
Reading

Nigerijka Tobi Amusan postavila je novi svjetski rekord u utrci na 100 metara s preponama u polufinalu Svjetskog prvenstva u nedjelju u Eugeneu, a nešto kasnije osvojila je zlato uz novo najbolje vrijeme ikad, ali uz preveliku pomoć vjetra

Prije gotovo godinu dana na Olimpijskim igrama u Tokiju, Tobi Amusan završila je utrku na vjerojatno najgorem mjestu koje možete završiti na velikom atletskom natjecanju – bila je četvrta. Sada joj se sve vratilo.

U nedjelju, tijekom posljednjeg dana Svjetskog prvenstva bivša NCAA prvakinja, imala je večer svog života.

Trčeći u prvoj od tri polufinalne vožnje, Amusan je oduševila postigavši vrijeme od ​​12,12 sekundi, oborivši svjetski rekord od 12,20 koji je postavila Amerikanka Kendra Harrison prije šest godina.

Finale? Bilo je još luđe! Njezino pobjedničko vrijeme - 12,06 sekundi, bio je to novi svjetski rekord, ali nije priznat, jer je mjerač vjetra tijekom utrke pokazivao +2,5 metara u sekundi (dozvoljeno +2,0 ili manje).

  • +4
Tobi Amusan, svjetska prvakinja na 100 metara s preponama, 2022. Izvor: EPA / Autor: Erik S. Lesser

O srebrnoj i brončanoj medalji odlučivale su tisućinke sekunde, Jamajčanka Anderson je uzela srebrnu medalju s 12.224, a Portorikanka Jasmine Camacho-Quinn osvojila je broncu s 12.229.

Amusan je prva osoba iz Nigerije koja je osvojila svjetsko zlato i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.