nije viđeno 113 godina

[FOTO] Teniski meč koji je ušao u olimpijsku povijest i koji je odjeknuo u svijetu odigrali su Hrvati; Mektić i Pavić u fantastičnom finalu bolji od Čilića i Dodiga za svoje prvo zlato: Sanjaš o ovome...

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2021 15:39
  • Objavljeno 30.07.2021 u 13:56
Bionic
Reading

U fantastičnom hrvatskom finalu muških parova na Olimpijskim igrama u Tokiju, Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedili su Marina Čilića i Ivana Dodiga 6:4, 3:6, 10:6

Tek treći put u povijesti Olimpijskih igara u finalu muških parova igrali su tenisači iz iste zemlje. Posljednji put to se dogodilo u Londonu davne 1908., kada su slavili Britanci (prije 113 godina!).

Najbolji svjetski par sjajno je otvorio finale - već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis.

U trećem gemu imali su još dvije break lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig izvukli su oba gema. Međutim nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

U drugom setu Čilić i Dodig igrali su daleko bolje i svoju priliku dočekali su u šestoj igri načinivši break za 4-2. Bio je to prvi servis koji su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i osvojili drugi set 6-3.

Hrvatsko finale razriješeno je u super tie-breaku do 10 bodova. Mektić i Pavić poveli su s čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis, načinivši velik korak prema pobjedi.

Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig zaprijetili su smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena otišla su na Mektićevu i Pavićevu stranu.

'Stvarno je teško objasniti kako se osjećamo, što god odgovorimo ne izražava osjećaje do kraja. Presretni smo, imamo zlatnu medalju', kazao je Pavić, a nadovezao se Mektić:

'Sanjaš o ovome, ma zapravo nije ni da sanjaš, preveliki su to snovi... Onda osvojiš medalju i misliš da ćeš biti presretan, ali emocije se miješaju i čudne su. S vremenom će ovo doći sve ovo do glave, shvatit ćemo koliko je ovo veliko tek kasnije.'

Hrvatska je s dvije nove medalje, teniskim zlatom i srebrom, stigla do brojke od ukupno šest medalja u Tokiju - tri zlata, srebro i dvije bronce.

Dodajmo i to da hrvatski tenis sada ima pet medalja na Olimpijskim igrama - zlato, srebro i tri bronce.

Do Tokija bronce su osvajali Goran Ivanišević u singlu i u paru s Goranom Prpićem u Barceloni (1992.) te Mario Ančić i Ivan Ljubičić u konkurenciji parova u Ateni (2004.).

Mektić i Pavić ove su sezone osvojili ukupno devet naslova, pri čemu Wimbledon, te sada i olimpijsko zlato.

Sezonu su otvorili pobjedom u Antalyju, a tamo su prvi put igrali zajedno u paru. Potom su pobijedili na Murray River Open u Melbourneu, u Rotterdamu, Miamiju, Monte Carlu, Rimu, Eastborneu, Wimbledonu i sada na OI.

U susretu za treće mjesto Novozelanđani Marcus Daniell i Michael Venus pobijedili su Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena 7-6 (3), 6-2.

Prva je to teniska medalja za Novi Zeland u povijesti Olimpijskih igara.

  • +5
Finale Olimpijskih igara u Tokiju, Mektić/Pavić - Čilić/Dodig Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal