drama u st. peterburgu

[FOTO] Španjolci su tek nakon velike drame i ruleta jedanaesteraca prošli u polufinale Eura; hrabri Švicarci su se sjajno držali s igračem manje, ali...

Bionic
Reading

Španjolska nogometna reprezentacija prvi je polufinalist ovogodišnjeg EURA. 'Furija' je u četvrtfinalu u St. Peterburgu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca izbacila Švicarce 4:2

Povela je Španjolska autogolom Zakarije (8'-ag), na 1:1 poravnao je Shaqiri (68'), a rezultat se potom više nije mijenjao, ni do 90. minute niti u dodatnih 30 minuta pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Za razliku od dvoboja protiv Francuske u osmini finala prije četiri dana kada je svih njezinih pet izvođača bilo precizno, ovoga puta su čak tri Švicarca bila neuspješna. S druge strane, Španjolskoj nisu naudili niti promašaji kapetana Busquetsa i Rodrija, pa je u raspucavanju bila uspješnija 3:1, odnosno prošla je dalje s ukupnih 4:2.

Oba sastava živahno su krenula u susret, a Španjolska je povela uz veliku dozu sreće u 8. minuti. Koke je izveo udarac iz kuta, lopta je preletjela sve igrače u kaznenom prostoru i stgla na volej Jordija Albe na dvadesetak metara od švicarskog gola. Uslijedio je udarac koji je na putu prema golu pogodio blok Zakarije, lopta je promijenila smjer i završila u mreži iznenađenog Sommera.

Gol Španjolske umjesto da ju oživi, umrtvio je utakmicu, pa do kraja prvog poluvremena niti jedan sastav nije stvorio izglednu priliku za gol. Španjolci su preuzeli kontrolu igre, ali bez imalo rizika, dok su Švicarci bili svjesni kako se ne smiju prerano otvoriti.

No, drugo poluvrijeme je počelo žešće i to ponajprije zahvaljujući Švicarskoj koja je odlučila visokim presingom napasti Španjolsku još na njezinoj polovici terena. Takav pristup donio je i prilike, pa i izjednačenje. Prvu priliku Švicarska je imala u 56. minuti kada je nakon ubačaja iz kuta Rodrigueza Zakaria bio najviši u skoku, no njegov pokušaj prošao je nekoliko centimetara od vratnice. U 64. minuti kombinirali su Zuber i Vargas, na kraju je Zuber uspio pucati, no Simon je bio na pravom mjestu.

Ipak, u 68. minuti Švicarska je bila nagrađena za svoj pristup, Pau Torres i Laporte su se spetljali u vlastitom kaznenom prostoru, ostavili loptu za Freulera koji je proslijedio za Shaqirija, a ovaj je preciznim udarcem svladao Simona za 1:1.

Nažalost, u 77. minuti svoj otisak na utakmici odlučio je ostaviti englski sudac Oliver. Freuler je klizećim startom na sredini igrališta odnio loptu iz nogu Morena, možda je bilo kontakta u tom startu, a Oliver je odlučio pokazati izravni crveni karton švicarskom veznjaku. Potpuno je nejasno i zašto se niti VAR nije oglasio i pozvao suca na pregled snimke i ispravak ove moguće pogreške.

Kako je Švicarska ostala s igračem manje, Španjolska je zagospodarila terenom, igralo se praktički stalno na polovici terena koji je pripadao Švicarskoj te je samo raspoloženi golman Sommer držao rezultat u neizvjesnosti.

Velika većina analitičara slaže se kako bi u početnoj postavi Španjolske u vrhu napada umjesto Morate trebao igrati Moreno, u dvoboju protiv Švicarske izbornik Luis Enrique odlučio je pružiti priliku Morenu umjesto Morate već u 54. minuti, no upravo je napadač Villarreala propustio najveće prilike za 'furiju'. Njegov udarac s dvadesetak metara u 84. minuti išao je ravno u Sommera, a to je ujedno bila i posljednja spomena vrijedna situacija u 90 minuta pa se otišlo u produžetak.

Već u drugoj minuti dodatnog vremena Moreno je imao 'zicer' nkon ubačaja Albe s lijeve strane, no njegov udarac s tri metra prošao je pored gola. Četiri minute potom Alba je još jednom okušao udarac s distance, a Sommer je morao izbaciti loptu u korner. U 101. minuti uslijedilo je okomito proigravanje za Oyarzabala koji je bio blokiran, lopta je ponovno stigla na nogu Morena, ali i taj pokušaj je zaustavio Sommer. Švicarski golman istaknuo se i u 103. minuti kada je atraktivnom intervencijom obranio udarac Oyarzabala.

  • +25
Švicarska - Španjolska, četvrtfinale Eura, 2021. Izvor: EPA / Autor: Anatoly Maltsev / POOL

Niti nakon promjene strana u produžetku ništa se nije promijenilo, Španjolska je s igračem više napadala, u 116. minuti pokušao je i Busquets glavom nakon kornera, no Sommer je opet bio na pravom mjestu. 

Iako je u raspucavanju prvi izvođač, španjolski kapetan Busquets pogodio vratnicu, Švicarska nije znala zadržati tu prednost. Golman Simon obranio je mlake udarce Schära i Akanjija, a onda je još i Vargas pucao preko gola, pa je Španjolska s ukupnih 4:2 izborila polufinale. Prije četiri dana baš su Schaer, Akanji i Vargas uz Gavranovića i Mehmedija bili uspješni izvođači protiv Francuske.

Za Španjolsku je ovo prvi prolazak do polufinala nekog velikog natjecanja nakon 'zlatnog razdoblja' od 2008. do 2012. godine kada je osvojila tri uzastopna naslova, dva EURA (2008., 2012.) i jedno svjetsko prvenstvo (2010.). Uslijedilo je ispadanje u skupini na SP 2014. te ispadanja u osmini finala na EURU 2016. i SP-u 2018.

Španjolska će u polufinalu u utorak na Wembleyu igrati protiv pobjednika susreta Belgija - Italija koji se od 21 sat igra u Münchenu.

ŠVICARSKA - ŠPANJOLSKA 2:4 (0:1, 1:1)

Sankt Peterburg; Sankt Peterburg stadion

GLEDATELJA: 22.000

SUDAC: Oliver (Engleska)

STRIJELCI: 0:1 Zakaria (8-ag), 1:1 Shaqiri (68)

CRVENI KARTON: Freuler (77')

JEDANAESTERCI: Busquets - vratnica, 2:1 Gavranović, 2:2 Olmo, Schär - Simon obranio, Rodri - Sommer obranio, Akanji - Simon obranio, 2:3 G. Moreno, Vargas - promašio, 2:4 Oyarzabal  

ŠVICARSKA: Sommer - Widmer (Mbabu, 100), Akanji, Elvedi, Rodriguez - Freuler, Zakaria (Schaer, 100) - Zuber (Fassnacht, 90+2), Shaqiri (Sow, 81), Embolo (Vargas, 23) - Seferović (Gavranović, 81)

ŠPANJOLSKA: Simon - Azpilicueta, Laporte, P. Torres (Thiago Alcantara, 113), Alba - Koke (M. Llorente, 90+2), Busquets, Pedri (Rodri, 119) - F. Torres (Oyarzabal, 91), Morata (G. Moreno, 54), Sarabia (Olmo, 46)

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal