uvjerljiva pobjeda

[FOTO] Razigrani Nizozemci su se lako obračunali s bezopasnim Austrijancima i tako osigurali plasman u osminu finala Europskog prvenstva

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Nizozemske osigurala je plasman u osminu finala EP-a nakon što je u dvoboju 2. kola C skupine u Amsterdamu pobijedila Austriju 2:0...

Nogometna reprezentacija Nizozemske osigurala je plasman u osminu finala Eura nakon što je u dvoboju 2. kola C skupine u četvrtak u Amsterdamu pobijedila Austriju 2:0. Golove za drugu pobjedu 'oranja' zabili su Memphis Depay (11-pen) i Denzel Dumfries (67).

Nizozemci su poveli iz penala u 11. minuti, kojeg je nepotrebno skrivio David Alaba. Najbolji austrijski igrač, koji je godinama standardni prvotimac Bayerna, a koji na ovom Euru igra na poziciji libera, na samom lijevom rubu šesnaesterca, ali unutar njega, nagazio je na nogu desnog braniča Dumfriesa, koji je pao na travnjak. Sudac je prvotno samo odmahnuo rukom, ali nakon provjere VAR-a Nizozemska dobila penal, kojeg je u gol pretvorio Memphis Depay.

Depay je u 40. minuti trebao povisiti vodstvo Nizozemske. Van Aanholt je uputio dugu loptu u kazneni prostor, a centarfor Weghorst ju je lijepo proslijedio Depayu na drugoj vratnici, no ovaj je promašio gol iz neposredne blizine.

Minutu kasnije Van Aanholt je u šesnaestercu poslužio Wijnalduma, čiji udarac sa 11 metara blokira austrijski branič Ulmer.

U drugom poluvremenu prva šansa ukazala se u 61. minuti. Nakon kornera nizozemski branič Stefan de Vrij puca glavom, ali austrijski golman Bachmann odbija loptu, koje se dokopao De Ligt, a njegov udarac iz blizine blokira Gregoritsch.

Nizozemska je iz polukontre povećala vodstvo na 2:0 u 67. minuti. Memphis Depay je dao dobru loptu prazan u prostor koju je Donyell Malen prihvatio i uletio u šesnaesterac te poslužio Denzela Dumfriesa, koji neometan iz blizine trese mrežu. Malen je ušao u igru samo tri minute ranije.

  • +11
Nizozemska - Austrija, nogomet, Euro 2021.; 17.6.2021. Izvor: EPA / Autor: Olaf Kraak / POOL

Od Austrijanaca nešto smo vidjeli tek u posljednjih deset minuta susreta. Prvo je u 81. minuti David Alaba pucao s 20 metara, ali pored gola. A u 84. minuti Saša Kalajdžić je ubacio u kazneni prostor, a Onisiwo iz blizine glavom puca ravno u nizozemskog golmana Stekelenburga.

U ranije odigranom susretu nogometaši Ukrajine svladali su reprezentaciju Sjeverne Makedonije 2:1.

Nakon dva kola na ljestvici vodi Nizozemska sa šest bodova, Austrija i Ukrajina imaju po tri boda, a na začelju je Sjeverna Makedonija s dva poraza. U posljednjem kolu 21. lipnja se sastaju Nizozemska - Sjeverna Makedonija (Amsterdam) i Ukrajina - Austrija (Bukurešt).

  • NIZOZEMSKA: Stekelenburg - Dumfries, De Ligt, de Vrij, Blind (Aké 64), van Aanholt (Wijndal 65) - de Roon (Gravenberch 74), Wijnaldum, de Jong - Weghorst (Malen 64), Depay (L. de Jong 82).
  • AUSTRIJA: Bachmann - Lainer, Dragović (Lienhart 84), Alaba, Hinteregger, Ulmer, Baumgartner (Lazaro 70) - Laimer (Grillitsch 62), Schlager (Onisiwo 84), Sabitzer, M. Gregoritsch (Kalajdžić 62).
  • STRIJELCI: 1:0 Depay (11-pen), 2:0 Dumfries (67). 
  • SUDAC: Orel Grinfeeld (Izrael)
  • STADION: Johan Cruijff Arena u Amsterdamu

EURO

Skupina B

Danska-Belgija1:2
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Belgija22006
2.Finska21013
3.Rusija21013
4.Danska20020

Sljedeće utakmice

21.6.Danska-Rusija
22.6.Finska-Belgija

Skupina C

Ukrajina-Makedonija2:1
Nizozemska-Austrija2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Nizozemska22006
2.Ukrajina21013
3.Austrija21013
4.Makedonija20020

Sljedeće utakmice

21.6.Ukrajina-Austrija
21.6.Nizozemska-Makedonija