furija je izuzetno opasna

[FOTO] Posve je razumljivo zašto je izbornik Dalić želio izbjeći Španjolsku u osmini finala. Nažalost, želja mu se nije ispunila

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 23.06.2021 20:54
  • Objavljeno 23.06.2021 u 20:15
Bionic
Reading

Hrvatska je svoj posao odradila u utorak, pobjedom u Glasgowu 3:1 protiv Škotske. I s nestrpljenjem je čekala rasplet u E skupini, a u kojoj je, nakon puno preokreta u samoj završnici Švedska preuzela vrh, dok se Španjolska probila do drugog mjesta i okršaja s Hrvatskom u Kopenhagenu

'Želja za osminu finala? Nekako bih najradije izbjegao Španjolsku. Iako su u lošoj formi, oni su ipak nekako najkvalitetnija momčad i imali su puno šansi protiv Šveđana i Poljaka. No, nemamo pravo birati. Pripremit ćemo se tko god dođe', poručio je tijekom srijede hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

I onda je u popodnevnim satima mogao 'sjesti i plakati'. Jer ono što je vidio, bez obzira na Moratin promašeni penal i Dubravkin nevjerojatni auto-gol, momčad Luisa Enriquea odigrala je odličnu utakmicu.

I to bez bivšeg dinamovca Danija Olma, koji je svoje mjesto u ovoj utakmici prepustio Pablu Sarabiji, strijelcu i asistentu u uvjerljivoj 5:0 pobjedi protiv Slovačke.

Hrvatska i Španjolska igrale su na posljednja Eura. Prvi puta bilo je to na Euru 2012, u Poljskoj gdje je Bilićevoj ekipi trebala pobjeda, no pobjedu je upisala Španjolska golom Navasa u 88. minuti.

U Francuskoj, četiri godine kasnije, u Hrvatskoj nevažnoj utakmici, jer već je bio osiguran prolazak skupine, momčad koju je vodio Ante Čačić pobijedila je 2:1. S te utakmice pamtimo i Subašićev obranjeni penal Sergiju Ramosu, nakon čega se tadašnji kapetan Reala jako naljutio na Luku Modrića, jer je otkrio kako bi ovaj mogao izvesti kazneni udarac.

Igrale su Hrvatska i Španjolska i dvije utakmice u Ligi nacija. Sjećamo se gaženja Španjolca i pobjede u Elcheu od čak 6:0, ali i uzvrata na Maksimiru, u kojem je Tin Jedvaj zabio dva gola za pobjedu 3:2.

Prije tih službenih utakmica, ove su dvije reprezentacije odigrale i četiri prijateljske, u kojima su Španjolci dva puta slavili, jedan je ogled završio remijem, dok je jednu pobjedu upisala i Hrvatska.

Danas na tržištu Španjolska vrijedi 915 milijuna eura, naspram 377 milijuna koliko vrijedi Hrvatska.

Zanimljivo, u ovoj momčadi Španjolske nema ni jednog igrača Reala, a tek su dvojica iz redova prvaka, madridskog Atletica.

Najskuplji u rosteru je Marcos Llorente, čija je vrijednost procijenjena na 80 milijuna eura. Iza njega su trojica od 70 milijuna, eura, a to su Mikel Oyarzabal, Rodri i Pedri. Ali ono što je još bitnije, da se momčad iz treninga u trening sve bolje upoznaje, i da je protiv Slovačke izgledala zbilja impresivno. Pri tom se i raspucala, pa Dalićevu želju da izbjegne Španjolsku posve razumijemo.

Sada se u momčad vratio i Sergio Busquets, koji je motor ove momčadi, a itekako dobro i zna sve Enriqueovoe zamisli, jer su godinama surađivali u Barceloni, gdje je praktički usavršen sustav 4-3-3.

  • +17
Slovačka - Španjolska, nogomet, Euro, 23.6.2021. Izvor: EPA / Autor: Julio Munoz / POOL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal