samo za tportal

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac nije se mogao prestati diviti jednom igraču, a onda je poslao znakovitu poruku: Euro osvajaju...

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom 3:1 nad Škotskom, u zadnjem kolu D skupine Eura, osigurala je plasman u osminu finala. Suparnika protiv kojeg će igrati u Kopenhagenu, Hrvatska će doznati u srijedu, kada se okonča i skupina E. No, tko će to biti, manje je bitno, jer kako je rekao bivši hrvatski izbornik Igor Štimac, naši su plan ostvarili i sada mogu igrati opušteno

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac, kojeg su Škoti koštali mandata na klupi Hrvatske, jer upisao je protiv njih dva poraza u kvalifikacijama za SP 2014. godine, ovaj uspjeh Dalićeve momčadi opisao je kao veliko ostvarenje.

'Kad se pobijedi, onda je sve lijepo. A do tog smo uspjeha došli posve zasluženo, nepotrebno smo u prvom poluvremenu sami sebi stvorili probleme, s pogrešnim dodavanjima, bez pritiska, i nekim lošim odlukama. Niti u jednom trenutku nismo trebali ono vodstvo dovesti pod znak pitanja. Ali opet, u nastavku smo igrali pametnije, i odradili sve što je trebalo', počeo je stručnu analizu za tportal Igor Štimac, koji trenutačno obnaša funkciju izbornika Indije.

Bilo je opet dosta promjena, ali nekako, možda zato što se od njih to najmanje očekivalo, najugodnije su iznenadili Joško Gvardiol i Josip Juranović?

'Super, ne treba tražiti zamjerke nikakve, pogotovo ne Gvardiolu. Odavno nismo imali beka koji je se toliko pojavljivao naprijed i inzistirao u takvoj igri, ali i koji nije pokazivao ni znakove gubitka samopouzdanja kod nekih grešaka. Pa ona njegova akcija s početka drugog poluvremena, kada je s pozicije lijevog bočnog došao pred Marshalla to samo potvrđuje. Istrčavao je kontre, stalno je gurao naprijed, stvara problem pred protivničkim golom. Mislim, imamo odličnog igrača za budućnost, lijeva noga na poziciji stopera, fenomenalno. Možemo igrati s trojicom u zadnjoj liniji, možemo što hoćemo.'

  • +66
Hrvatska - Škotska, 3. kolo, Euro 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Petković je, umjesto klasične špice, opet puno dolazio u sredinu, po loptu?

'Danas se pokazalo da je ono što je bilo kritizirano, s pravom bilo kritizirano. Stvari su puno bolje funkcionirale s Vlašićem u momčadi, s Brozovićem koji je iza Kovačića i Modrića neprimjetan, ali koji je itekako utjecajan na komfor koji imaju Modrić i Kovačić. Juranović vrlo smiren i jednostavan u igri, s predasistencijom za prvi gol. Petković je donio jednu stabilnost i sigurnost u prihvatu lopte, i u prebacivanju pritiska na protivničku polovinu. Mislim, sve ih treba pohvaliti'.

Jesmo li napokon dobili sastav za sljedeće utakmice, ili možemo očekivati nove promjene?

'Ne treba robovati ovoj 11-orici koji su donijeli pobjedu. Evidentno je da Luku (op.a. Modrića) treba značajno poštedjeti nekoliko sljedećih dana, osvježiti ga maksimalno. Brozovića isto tako, baš kao i Lovrena i Vidu. Treba ih maksimalno osvježiti, jer to su stožerni igrači, a i uostalom, treba i nadopuniti ono što izbornik vidi na treningu. I iznenaditi protivnike s nečim. Imamo tu još prostora. Ovisno o tome želimo li biti još ofenzivniji, ili ako želimo igrati s tri iza... Ima puno kombinacija. Imamo Oršića, koji može igrati kontraški nogomet, imamo Ivanušeca... Ma, imamo puno opcija. Euro osvajaju oni koji znaju rotirati i koji znaju zadržati svježinu u momčadi'.

Ali puno je bilo prigovora Daliću na učestalo rotiranje?

'Ma, naravno, ali pitanje je sada koliko će se igrača uspjeti odmoriti. I osvježiti do iduće utakmice. Logično bi bilo da se nastavi s ovim pobjedničkim sastavom, ali isto taklo da se ima u vidu zakiseljenost (op.a. mišića) i zamor koji će se pojaviti, pa da se precizno planiraju zamjene'.

Tim prije što će Dejan Lovren zbog dva žuta kartona morati propustiti utakmicu osmine finala.

'To je sada prilika da vidimo Gvardiola, naravno ako bude zdrav i ako ova ozljeda nije nešto ozbiljno, i ako će se odmoriti, na poziciji stopera. I mislim da bi to moglo dobro štimati, iako je i Lovren na ovoj utakmici bio briljantan'.

Protivnika ćemo doznati u srijedu, ali igrači su rekli da im jedna pobjeda, a mogla bi to biti ova, donosi puno samopouzdanja.

'Samopouzdanje će se sigurno podići, ali ova pobjeda nas ne smije prebaciti. Pitam se kako bi kritizirali da su Škoti naši, jer oni su limitirana momčad, koja ni u jednom trenutku nije uspjela pronaći sebe, niti ozbiljnije zaprijetiti osim toga naguravanja u 16 metara. Dakle, jesmo pobijedili, ali ne baš tako opasnog suparnika. Mene puno više raduje to što smo odigrali odličnu utakmicu u teškoj situaciji, kada je pritisak bio na nama. Gostujući teren, neugoda u koju smo se doveli. Ali smo porušili mnoge tradicije. Onu u kojoj nikad nismo prošli skupinu nakon prvog poraza, prvi smo put pobijedili Škote, prvi smo puta slavili u trećoj utakmici u skupini na velikim natjecanjima ako nam je trebala pobjeda, Tako da imamo puno razloga za samopouzdanje. I ruku na srce, mi smo svoje napravili. Dakle, više nemam što izgubiti, ne trebamo kalkulirati, igrači samo trebaju uživati u onome što slijedi', završio je Igor Štimac.

  • +15
Hrvatski navijači na Hampden Parku Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal