europska liga

[FOTO] Manchester United porazom u Rimu izborio finale Europske lige, a tamo će ga čekati Dinamov 'krvnik' Villarreal

06.05.2021 u 23:06

Bionic
Reading

Nogometaši Manchester Uniteda i Villarreala borit će se 21. svibnja u Gdanjsku za naslov pobjednika Europske lige...

Roma je nakon poraza 6:2 na Old Traffordu, na svom Olimpicu došla do utješne pobjede 3:2.

Manchester United je na uzvrat u Rim došao sa četiri gola prednosti, ali na početku susreta Roma je imala dvije prilike. Prvo je u 4. minuti Gianluca Mancini iz blizine pucao po sredini gola, ali je David de Gea odbio u korner iz kojeg je nastala nova prilika. Henrikh Mkhitaryan je na drugoj vratnici pucao glavom, ali izvan okvira gola.

Još jednu prigodu u prvom poluvremenu Roma je imala 34 minuti, kada je Lorenzo Pellegrini pucao s 10 metara iskosa, ali De Gea je bio na pravom mjestu.

I United je imao svoje prilike, ali Edinson Cavani je promašio dva 'zicera'. Prvo je u 20. minuti primio loptu u šesnaestercu i lobao golmana, ali je pogodio gredu, a lopta se odbila izvan terena. Potom je u 26. minuti mogao zabiti, ali njegov udaraca sa 12 metara iskosa brani golman Rome Antonio Mirante.

Napokon, u 39. minuti Cavani zabija za 1:0 nakon što ga je uposlio Fred.

U nastavku igrači Manchester Uniteda su se malo opustili i u razmaku od tri minute primili su dva gola. Prvo je 57. minuti gužvu u petercu iskoristio Edin Džeko koji zabija glavom iz blizine, a u 60. Bryan Cristante sa vrha šesnaesterca dovodi Romu u vodstvo 2:1.

Nakon toga domaćini su još dva puta opasno zaprijetili, u 62. minuti udarac Džeke brani De Gea, a minutu kasnije golman Uniteda zaustavlja udarac Mkhitaryana.

Edinson Cavani, koji je i u prvoj utakmici zabio dva gola, i ovaj puta dva puta trese mreže. U 68. minuti Bruno Fernandes je dobro ubacio, a Cavani glavom pogađa za 2:2.

Roma je ipak došla do pirove pobjede, a strijelac je bio Nicola Zalewski (83).

Nogometaši Villarreala prvi put u klupskoj povijesti igrat će u finalu Europske lige, dok Manchester United ima jedan naslov iz sezone 2016./'17.

  • +5
AS Roma - Manchester United, polufinale Europske lige, 6.5.2021. Izvor: EPA / Autor: ETTORE FERRARI

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Villarreal je do svog prvog finala stigao zahvaljujući pobjedi 2:1 u prvoj utakmici, a tu je prednost zadržao odigravši 0:0 na gostovanju u Londonu.

  • +5
Arsenal - FC Villarreal, polufinale Europske lige, 6.5.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Villarreal je od prve minute jasno pokazao kako će na Emiratesu braniti stečenu prednost u prvom dvoboju. Momčad Unaija Emeryja se branila aktivno, vrlo često visoko pritiskala obrambene igrače Arsenala i time onemogućavala domaćoj momčadi lako dolaženje u obećavajuće pozicije.

Pritom su Španjolci koristili svaku priliku za opasne protunapade, ali ni njih nije bilo previše, jer je Mikel Arteta bio svjestan te opasnosti.

U 4. minuti je Nigerijac Samu Chukwueze zagrijao dlanove Bernda Lena, preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora pod gredu, što je uz slobodan udarac Danija Pareja u 23. minuti bila najopasnija prijetnja za Arsenalova golmana.

S druge strane, 'topnici' su najbliže golu bili kad je Pierre-Emerick Aubameyang u 26. minuti pogodio vanjski dio vratnice.

U drugom poluvremenu, kako je vrijeme odmicalo, londonska momčad je sve više pritiskala Španjolce, ali u udarcima nogometaša domaće momčadi nije bilo dovoljno preciznosti. I opet je pogotku najbliži bio Aubameyang koji je u 79. minuti glavom poslao loptu u vratnicu, kad je prilično nesigurni golman Villarreala Rulli već bio svladan.

Konačna statistika je pokazala 13 udaraca Arsenalovih igrača, ali samo jedan koji je išao unutar okvira, dok je golman domaće momčadi Leno imao čak sedam intervencija.

Villarrealov trener Unai Emery pokazao je da je majstor za ovo natjecanje. Finale protiv Manchester Uniteda u Gdanjsku 26. svibnja, bit će mu peto u karijeri u Europskoj ligi koju je triput osvojio sa Sevillom te bio finalist s Arsenalom prije dvije godine, kad je pobjednik Europske lige bio Chelsea.

Španjolci su do velikog finala stigli bez ijednog poraza, s 12 pobjeda i dva neodlučena ishoda, a na tom su putu u četvrtfinalu izbacili zagrebački Dinamo.