euro 2021.

[FOTO] Makedonci su se hrabro držali, ali na kraju su ipak izgubili; Ukrajinci su im zabili dva gola u razmaku od samo pet minuta...

Bionic
Reading

Ukrajina je prekinula niz od šest uzastopnih poraza na Europskim prvenstvima svladavši reprezentaciju Sjeverne Makedonije 2-1 u iznimno dinamičnoj i uzbudljivoj utakmici odigranoj na Nacionalnoj Areni u Bukureštu

Pobjedu Ukrajini donijeli su Andrij Jarmolenko i Roman Jaremčuk, golovima u 29. i 34. minuti dvoboja. Ezgjan Alioski je u 57. minuti poslao odbijenu loptu u mrežu nakon što mu je ukrajinski golman Buščan obranio kazneni udarac. Makedonci nisu uspjeli doći do izjednačenja, a u 84. minuti je njihov golman Stole Dimitrievski obranio kazneni udarac koji je izveo Ruslan Malinovskij.

Momčad pod vodstvom Andrija Ševčenka ušla je u dvoboj na bukureštanskoj Nacionalnoj Areni kao favorit i tako se i postavila od prvog sučevog zvižduka. Makedonska obrana imala je pune ruke posla, a lopta se rijetko selila na ukrajinsku polovicu. Tako su Makedonci u prvom poluvremenu imali tri udarca prema golu, ali nijedan nije bio precizan.

Istina, 37-godišnji makedonski kapetan Goran Pandev je u 39. minuti zatresao mrežu, ali je samo nekoliko sekundi nakon pogotka označeno zaleđe.

Da je gol priznat, bio bi to tračak nade za Makedonce koji bi nošeni glasnom podrškom navijača zasigurno osokoljeni krenuli u drugo poluvrijeme.

No, Ukrajinci su dočekali kraj prvog dijela s dva gola prednosti koju su im donijeli Andrij Jarmolenko i Roman Jaremčuk, dvojac koji je zatresao mrežu i u dvoboju protiv Nizozemaca u kojem je Ukrajina ipak poražena 3:2.

Nadmoć koju su imali tijekom cijelog poluvremena, Ukrajinci su materijalizirali u razmaku od pet minuta. Prvi gol postigli su nakon udarca iz kuta koji je izveo Ruslan Malinovskij, a na prvoj vratnici loptu petom proslijedio Karavajev na drugu vratnicu. Tamo je spreman čekao ukrajinski kapetan Andrij Jarmolenko, koji je uhvatio makedonskog golmana Dimitrievskog u raskoraku i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu.

Bio je to njegov drugi gol na ovom Euru, a 42. pogodak u 95 nastupa za reprezentaciju, čime se približio na samo šest do svog izbornika Ševčenka koji je s 48 golova najbolji ukrajinski strijelac u povijesti.

  • +12
Ukrajina - Sjeverna Makedonija; nogomet, Euro 2021.; 17.6.2021. Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement / POOL

Samo pet minuta poslije Jarmolenko se prometnuo u asistenta, kad je pravovremenom loptom izbacio Romana Jaremčuka koji se sjurio prema golu i lakoćom svladao Dimitrievskog pogodivši bliži kut pokraj istrčalog makedonskog čuvara mreže.

Uvođenjem Trajkovskog i Čurlinova u vezni red na početku drugog poluvremena, makedonski izbornik Igor Angelovski dao je malo više napadačke slobode kapetanu zagrebačkog Dinama Arijanu Ademiju, koju je ovaj već u 47. minuti umalo iskoristio. Nakon kombinacije s Pandevom, Ademi je uputio prizeman udarac iz kaznenog prostora koji je ukrajinski golman Grigori Buščan uspio obraniti. Bio je to prvi, ali ne i posljednji udarac makedonskih nogometaša unutar okvira.

Najopasnije prijetnje Ukrajinaca u drugom dijelu dolazile su od Ruslana Malinovskog. U 51. minuti je dobro izveo slobodan udarac koji je Dimitrievski obranio, a u 65. minuti je na asistenciju Karavajeva pucao iz srca kaznenog prostora, ali ravno u makedonskog golmana.

U tom su trenutku Makedonci već smanjili zaostatak. U 55. minuti je Aleksandar Trajkovski odlično pucao s ruba šesnaesterca, što je Buščan krajnjim naporom obranio i skrenuo loptu u gredu. Na odbijancu je prvi bio Pandev, ali ga je Karavajev srušio pa je argentinski sudac Fernando Rapallini pokazao na bijelu točku.

Izvođač je bio Ezgjan Alioski, čiji je udarac obranio Buščan. No, na nesreću ukrajinskog vratara, lopta se odbila ponovno na nogu Alioskom koji je u drugom pokušaju uspio pogoditi mrežu.

Trajkovski je još jednim preciznim udarcem s više od 20 metara u 68. minuti ponovno stavio Buščana na iskušenje, ali je ukrajinski golman uspio neugodan udarac obraniti i skrenuti loptu u korner.

Najbolju priliku iz igre za Ukrajinu u drugom poluvremenu imao je Viktor Cigankov, koji je u 70. minuti zamijenio Andrija Jarmolenka. Četiri minute poslije sjajnom ga je loptom izbacio Malinovskij, a kad se našao oči u oči s Dimitrievskim pucao je daleko pokraj gola.

U 83. minuti Ukrajinci su dobili priliku iz kaznenog udarca, dosuđenog na intervenciju iz VAR sobe. Slobodan udarac Malinovskog rukom je u živom zidu zaustavio Daniel Avramovski i tako omogućio ukrajinskoj reprezentaciji najbolju priliku za gol.

Malinovskij je bio izvođač, ali je njegovu namjeru dobro pročitao Stole Dimitrievski i spriječio da Ukrajina po drugi put dođe do dva gola prednosti.

Do kraja dvoboja reprezentacija Sjeverne Makedonije pokušala je doći do izjednačenja i tako osvojiti svoj prvi bod u debiju na Europskom prvenstvu, ali u njihovim udarcima nije bilo dovoljno preciznosti pa je ukrajinska obrana izdržala i ostvarila prvu pobjedu na Europskim prvenstvima još od premijernog nastupa 2012. godine, kad su na otvaranju u Kijevu Ukrajinci svladali Švedsku predvođeni svojim današnjim izbornikom Andrijem Ševčenkom.

Ukrajina je s tri boda u ravnopravnoj utrci za plasman u osminu finala s Nizozemskom i Austrijom, koje će od 21 sat započeti svoj dvoboj na Johan Cruijff Areni u Amsterdamu.