VN JAPANA

[FOTO] Kaotična utrka na stazi u Suzuki završila pobjedom Maxa Verstappena i obranom naslova svjetskog prvaka

09.10.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Max Verstappen u Red Bullu je pobijedio u utrci za VN Japana. Kišno vrijeme nije omogućilo vozačima da odvoze punu dužinu utrke, ali 18 vozača je uspješno završilo današnju utrku.

Nizozemac Max Verstappen pobijedio je u nedjelju na skraćenoj VN Japana i na kraju je konačno proglašen svjetskim prvakom usred zbrke nakon što je Charles Leclerc kažnjen sa pet sekundi na samom kraju utrke te je zbog toga Max Verstappen potvrdio svoj drugi naslov prvaka zaredom!

  • +27
Formula 1, VN Japana Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Veliku nagrada Japana obilježili su prekidi i jako loši uvjeti na stazi. Prekinuta je nakon trećeg kruga (od 53) zbog jake kiše koja je na stazi stvorila nemoguće uvjete za vožnju, a onda je nastavljena nakon otprilike dva sata i vozači su odvozili svega 28 krugova.

Utrka je počeka u 7 sati po srednjeuropskom vremenu (14 po lokalnom), a ponovni start je bio u 14.23 sati (9.23 po srednjeuropskom vremenu), nakon što je staza testirana iza sigurnosnog vozila.

Utrka u Suzuki najprije je prekinuta nakon samo tri kruga kada se Ferrarijev Carlos Sainz sudario sa zaštitnom ogradom, a odustajanje Alexa Albona dovelo je do izlaska sigurnosnog automobila na stazu da bi zatim utrka bila prekinuta crvenim zastavama.

Kasnije, po jakoj kiši, organizatori su najprije planirali izvesti novi start, ali je dva puta odgođen zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Međutim, zbog vremenskog ograničenja (utrku moraju odvoziti za najviše tri sata) nije bilo vremena za odvoziti sve planirane krugove pa su vozači odvozili svega 28 krugova.

Zbog skraćene utrke nisu podijeljeni puni bodovi vozačima pa je odmah nakon utrke izgledalo da je odluka o prvaku odgođena do iduće utrke koja će se za 14 dana voziti u SAD-u. Međutim, kazna Leclercu to je promijenila i Verstappen je ipak stigao do drugog uzastopnog naslova četiri utrke prije kraja sezone.