spektakl u houstonu

[FOTO] Israel Adesanya ostao kralj UFC-a srednje kategorije; u okršaju teškaša 'Bam Bam' nokautirao 'Crnu zvijer'

Bionic
Reading

Jedanaestu pobjedu zaredom, upisao je Israel Adesanya unutar srednje kategorije, a do trijumfa na priredbi UFC 271 nokautom je stigao Tai Tuivasa

Koliko god se Robert Whittaker činio boljim od ostalih izazivača u srednjoj kategoriji, toliko je i Adesanya bolji od Whittakera. 'The Last Stylebender' savladao je 'Reapera' i u revanšu, no ne uvjerljivo kao u desetom mjesecu 2019. godine. Nigerijac je jednoglasnom odlukom (48-47, 48-47, 49-46) obranio pojas u srednjoj kategoriji. Bila je to četvrta uspješna obrana pojasa za Adesanyju, piše Fight Site.

Dosta rezerviranije ušao je Whittaker u revanš, što se uostalom i očekivalo prema njegovim najavama. Adesanya je bio taj koji se kretao prema naprijed i dobro je kombinirao boksačke tehnike s kickovima. Whittaker je završio na podu drugom polovinom prve runde, nakon što ga je Adesanya dobro pogodio direktom. Ipak, brzo se 'Reaper' pridigao i pokušao je doći do rušenja, no Izzy je lakoćom obranio taj pokušaj. Nakon prve runde, ostao je dojam kako je Adesanya konstantno korak ispred te se Whittaker teško nosio s njegovom brzinom i tehnikom.

Whittaker je dosta agresivnije ušao u drugu rundu jer pokazalo se kako rezerviranim pristupom ne može ugroziti Adesanyju kojem je takva borba puno više odgovorala. Sredinom druge runde, Whittaker je došao do rušenja 'double legom', no Adesanya je jako brzo vratio borbu u stojku. Adesanya je i u drugoj rundi nastavio frekventno udarati kickovima, no Whittaker je također imao dobrih udaraca u drugoj rundi te je ostavio puno bolji dojam nego u prvih pet minuta.

Adesanya je u trećoj rundi nastavio kontrolirati sredinom kaveza te je dobro kontrolirao distancu. Međutim, nije prvak previše pogađao prvom polovinom te runde, dok je Whittaker imao ponešto uspjeha u povremenim naletima kojima bi pokušao ugroziti Izzyja. Nakon tri minute treće runde, Adesanya je promašio high kickom, a Whittaker mu je uhvatio nogu i uspio ga je srušiti. Međutim, ponovno 'Reaper' nije ništa konkretno izvukao iz takve situacije i Adesanya se lakoćom vratio na noge. Nismo gledali puno akcije i otvorenih razmjena u ovoj rundi, no Israel se nametnuo kao borac koji ipak kontrolira tijek ovog meča, naročito svojim kickovima s distance.

  • +4
Israel Adesanya - Robert Whittaker, UFC 271 Izvor: Profimedia / Autor: Carmen Mandato / Getty images / Profimedia

Whittaker je početkom četvrte runde, ali i u dotadašnjem tijeku meča, najviše uspjeha imao pogađajući ljevicom, naročito krošeom. Uspio je 'Reaper' doći i do novog rušenja početkom četvrte runde, čak je uzeo i leđa prvaka, tražio je priliku za napad gušenjem, ali Adesanya se ponovno obranio bez većih problema i borba se nastavila u stojci. Israel Adesanya nakon prve runde, također nije radio veće probleme Whittakeru. Najviše uspjeha imao je pogađanjem low kickova u lijevu nogu Roberta Whittakera. Međutim, kako je borba odmicala, runde su postajale sve tijesnije i teže za bodovati.

Peta runda ponudila je jako sličnu priču kao i sve ostale. Adesanya je kontrolirao sredinu kaveza, no konkretnije akcije nije bilo. Whittaker je sredinom runde ponovno pokušao odvesti borbu u parter, no svojim hrvanjem jednostavno nije uspijevao ugroziti Izzyja. Prvak se nije izlagao većoj opasnosti i mirno je priveo meč kraju.

Nismo gledali meč prepun akcije i vjerojatno su svi očekivali nešto bolji meč. Međutim, oba borca prezentirali su visoku razinu MMA-a te smo gledali jedan strpljiv i tehnički profinjen meč. Robert Whittaker možda je mogao biti agresivniji, jer ostao je dojam kao da nije dao sve od sebe da dođe do pobjede. Međutim, puno toga pita se i Adesanyju koji je nebrojeno puta pokazao kako fantastično kontrolira tijek borbe i uistinu ga je teško pobijediti.

U sunaslovnoj borbi večeri, Tai Tuivasa došao je do pobjede karijere, nokautiravši Derricka Lewisa u drugoj rundi borbe. 'Bam Bam' je preživio nalete 'Crne zvijeri' u prvoj rundi te je dočekao svoje trenutke prvom polovinom druge dionice. Nakon nekoliko dobro pogođenih udaraca u lice Derricka Lewisa, Tuivasa je laktom sjajno pogodio bradu svog protivnika te je nokautirao Derricka Lewisa. Peta je to uzastopna pobjeda za Tuivasu, a o tome više čitajte OVDJE.

  • +2
Tai Tuivasa i Derrick Lewis, UFC 271 Izvor: Profimedia / Autor: Carmen Mandato / Getty images / Profimedia

Jared Cannonier prometnuo se u sljedećeg izazivača unutar srednje kategorije. Derek Brunson imao je dobrih trenutaka tijekom prve runde te je čak i uzdrmao Cannoniera. Međutim, Jared se konsolidirao u drugoj rundi i tehničkim nokautom pred kraj druge runde, nokautirao je Dereka Brunsona. 'Killa Gorilla' tom pobjedom prometnuo se u idućeg izazivača i kasnije ove godine, čeka ga najveći meč u karijeri.

Od preostalih borbi, vrijedi izdvojiti još jednu pobjedu veterana Arlovskog. Bjeloruski MMA borac, došao je do treće uzastopne pobjede u 43. godini života. Jared Vanderaa izgubio je podijeljenom sudačkom odlukom od ovog uistinu legendarnog UFC borca.

Svakako vrijedi istaknuti i Douglasa Silvu de Andradea koji je velikim preokretom slavio protiv Sergeyja Morozova u borbi bantam kategorije. Morozov je nanio puno štete Andradeu tijekom prve runde, no Brazilac je pokazao srce i slavio je submissionom u drugoj rundi. Iako je godina tek na početku, mora se reći kako je ovo jedan od najboljih mečeva u dosadašnjem tijeku 2022. godine.

Roxane Modafferi umirovila se porazom od Casey O'Neill. Roxy je svoj 45. profesionalni meč izgubila podijeljenom sudačkom odlukom, a to joj je jubilarni 20. poraz u karijeri. Ipak, treba dodati kako je O'Neill definitivno zaslužila pobijediit jednoglasnom odlukom i pomalo je nejasno kako je jedan sudac bodovao ovaj meč u korist Modafferi. Bobby Green i Renato Moicano pružili su odlične nastupe u sklopu glavnog dijela priredbe, a kompletne rezultate UFC 271 priredbe, pročitajte pri dnu teksta.

UFC 271 - rezultati

Glavni dio priredbe:

  • Israel Adesanya def. Robert Whittaker via jednoglasnom odlukom (48-47 x2, 49-46)
  • Tai Tuivasa def. Derrick Lewis via KO - R2, 01:40
  • Jared Cannonier def. Derek Brunson via TKO - R2, 04:29
  • Renato Moicano def. Alexander Hernandez via submission (RNC) - R2, 01:23
  • Bobby Green def. Nasrat Haqparast via jednoglasnom odlukom (30-27 x3)

Preliminarni dio priredbe:

  • Andrei Arlovski def. Jared Vanderaa via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)
  • Casey O’Neill def. Roxanne Modafferi via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)
  • Kyler Phillips def. Marcelo Rojo via submission (triangle armbar) - R3, 01:48
  • Carlos Ulberg def. Fabio Cherant via jednoglasnom odlukom (30-27 x3)

Rani preliminarni dio priredbe:

  • Ronnie Lawrence def. Mana Martinez via jednoglasnom odlukom (29-27 x2, 29-28)
  • Jacob Malkoun def. AJ Dobson via jednoglasnom odlukom (29-28 x3)
  • Douglas Silva de Andrade def. Sergey Morozov via submission (RNC) - R2, 03:24
  • Jeremiah Wells def. Blood Diamond via submission (RNC) - R1, 04:38
  • Maxim Grishin def. William Knight via jednoglasnom odlukom (30-27 x3)