SUPERSPORT kUP

[VIDEO/FOTO] Hajduk preokretom osvojio veliki trofej nakon devet godina! Splitski klub dobio neočekivanog junaka koji mu je donio 'Rabuzinovo sunce'

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka pobjednici su 31. izdanja SuperSport Hrvatskog nogometnog Kupa nakon što su u finalnom susretu na Poljudu pobijedili Rijeku sa 3:1. Bilo je to sjajno finale i potpuno zaslužena pobjeda splitskog sastava

Rijeka je povela u 13. minuti golom Josipa Drmića, izjednačio je Ferro u 24. minuti, a rezultat je okrenuo Dario Melnjak u 36. minuti. Od 41. minute Rijeka je igrala s igračem manje nakon što je isključen Hrvoje Smolčić. U nastavku susreta Melnjak je svojim drugim golom u 56. minuti postavio konačnih 3:1.

Hajduku je to sedmi trijumf u Kupu, a posljednji put Splićani su slavili 2013. Rijeka je pak u svom osmom finalu upisala drugi poraz.

Bio je to i drugi 'Jadranski derbi' u finalima hrvatskog Kupa, prije 17 godina, kada su se još igrale dvije utakmice u finalu, Rijeka je na Kantridi slavila 2:1, a potom na Poljudu pobijedila sa 1:0 osvojivši Kup.

Rijeka je na putu do finala izbacila Dinamo i Osijek, međutim na punom Poljud nije uspjela srušiti i Hajduk. Premda je povela u 13. minuti. Hajduk je uspio preokrenuti rezultat i nakon devet godina donijeti jedan trofej na Poljud.

Hajduk je bolje ušao u susret i prvi je zaprijetio. U devetoj minuti je Marko Livaja ubacio iz slobodnog udarca, a Dario Melnjak glavom prebacio vrata. No, samo četiri minute kasnije gosti su poveli. Bila je to brza kontra Riječana, Jorge Obregon je sjajnim proigravanjem izbacio Josipa Drmića jedan na jedan s Lovrom Kalinićem, a švicarski reprezentativac sigurno zabio za 1:0.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport

Nakon primljenog gola, Hajduk je podigao ritam igre i u 24. minuti stigao do izjednačenja. Emir Sahiti je ubacio iz kornera, Ferro je nadskočio Hrvoja Smolčića i glavom sjajno pogodio pored nemoćnog Nediljka Labrovića za 1:1.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport

U 33. minuti Melnjak je mogao okrenuti rezultat, no Prince Ampem je spasio izbacivši u korner. Tri minute kasnije Melnjak nije promašio. Sahiti je ubacio iz slobodnog udarca, Livaja je sjajno primio loptu prsima i vratio ju pred gol do Melnjaka koji je pogodio za 2:1.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport

Novi 'vjetar u leđa' Hajduku je stigao u 41. minuti kada je gostujući kapetan Smolčić isključen zbog drugog žutog kartona. Prvog je zaradio u 27. minuti zbog prigovora, a drugog zbog povlačenja Livaje.

Hajduk je na otvaranju drugog poluvremena zabio i treći gol i praktički riješio pitanje pobjednika. Lindon Selahi je 'poklonio' loptu Melnjaku koji je iskoristio zicer postigavši svoj drugi gol na utakmici. Zanimlivo, Melnjak je dva gola zabio i u polufinalu u pobjedi 2:1 protiv Gorice.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport

U 68. minuti nakon još jedne pogreške gostujuće obrane pogodak je mogao zabiti i Livaja, no Labrović se istaknuo sjajnom obranom. Dvije minute kasnije Livaja je imao još jedan zicer, no ovoga puta je prebacio vrata. Prvi napadač Hajduka je zaprijetio i u 74. minuti, no vratar Rijeke je još jednom odlično reagirao.

U 79. minuti igrač utakmice Melnjak je mogao do 'hat-tricka', primio je precizan pas u šesnaestercu, ali je pucao pored gola.

Najbolju priliku u nastavku Rijeka je imala u 81. minuti, no Drmić je pucao preko gola.

Nažalost, u 88. minuti je došlo do kraćeg prekida utakmice nakon što je sa nekoliko baklji sa tribine s navijačima Rijeke poletjelo prema VIP loži. Srećom, policija je brzo smirila situaciju, pa je utakmica nastavljena.

  • +28
Finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa: Rijeka-Hajduk, 26.5.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

HAJDUK - RIJEKA 3:1

  • Strijelci: 0:1 Drmić (13), 1:1 Ferro (24), 2:1 Melnjak (36), 3:1 Melnjak (56)
  • Žuti kartoni: Fossati, Grgić / Smolčić, Selahi
  • Crveni kartoni: Smolčić (41)
  • HAJDUK: Kalinić - Ferro, Elez, Melnjak (od 90+1. Simić) - Mikanović, Grgić (od 62. Vuković), Fossati, Sahiti (od 81. Biuk) - Krovinović - Mlakar (od 62. Čolina), Livaja
  • RIJEKA: Labrović - Velkovski, Krešić, Smolčić - Ampem (od 76. Bušnja), Selahi (od 63. Lepinjica), Čerin (od 87. Stanić), Vukčević - Pavičić (od 63. Murić) - Obregon (od 46. Solano), Drmić