ht prva liga

[FOTO] Dan je hrvatskih derbija; Dinamo dočekuje Rijeku, Osijek je domaćin Gorici, a evo gdje možete gledati te oglede, te što su uoči njih rekli treneri

07.03.2021 u 08:14

Bionic
Reading

Ispalo je tako da ove nedjelje igraju međusobno četiri od pet vodećih momčadi HT Prve lige. U subotu se u ovaj kvintet ugurao Hajduk, no Rijeka ga može istisnuti, pobijedi li Dinamo u Zagrebu. Iako su bili u lošoj seriji, pa je Rožmana zamijenio Tomić, momčad s Rujevice već je u kup-dvoboju protiv Osijeka pokazala da se oporavila. Pridodamo li tome i da su u siječnju već slavili u Maksimiru, vjerujemo da ćemo gledati zanimljiv derbi. Prije toga, svoj će okršaj odigrati Osijek i Gorica. Svi znamo da Bjeličina momčad želi što duže ostati u utrci za naslov prvaka...

OSIJEK - GORICA - 15 sati, Arenasport 3 (MAXtv)

Osijek je tijekom tjedna doživio domaći poraz od Rijeke te ostao bez plasmana u polufinale hrvatskog nogometnog Kupa. Sada će u fokusu kluba s Drave biti prvenstvo, odnosno utrka s Dinamom za naslov prvaka.

Međutim, Gorica je sve samo ne lagan suparnik, čega je svjestan i trener Osijeka, Nenad Bjelica.

'Osijek ima jedan trofej u svojoj povijesti, teško je postaviti nekakvu ambiciju da sada osvoji duplu krunu. Težimo tomu da nešto osvojimo, da budemo bolji iz utakmice u utakmicu, ali isto tako treba reći da nismo izgubili od Dugog Sela, nego od dvostrukog uzastopnog pobjednika Kupa koji je izbacivao ozbiljne momčadi poput Dinama i nas. Ništa se ne mora, osim umrijeti. Imamo svoje želje, međutim, ne može to biti Osijekov imperativ. Borimo se u prvenstvu i već i ovo što činimo je nešto veliko. S puno moćnijim protivnikom u HNL-u smo rame uz rame, nije to baš bilo tako svih ovih prijašnjih sezona. Stoga to treba respektirati', rekao je Bjelica, koj je upravo od Gorice doživio najteži poraz na Osijekovoj klupi. U prosincu je u Velikoj Gorici bilo 4:1 za domaćine.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

'To je bio naš najbolniji poraz. Od Dinama i Rijeke smo izgubili u izjednačenim utakmicama, dok nas je domaćin u Velikoj Gorici baš razbio. Poslije tog susreta ništa nismo mogli nego samo čestitati protivniku. Očekujemo i ovaj puta Goričane koji se žele nadigravati i natjecati se, dati gol više. Vidjet ćemo hoće li i ovaj puta biti tako, nećemo to znati praktički dok ne izađemo na teren. Naš je plan, svakako, dobiti utakmicu, a poraz od njih u prvom dijelu sezone nam je svakako motiv više'.

  • +21
Osijek - Rijeka (22. kolo HT Prve lige) Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Iz redova trenutno trećeplasirane momčadi lige, ovaj su okršaj najavili trener Siniša Oreščanin i prvi topnik Kristijan Lovrić.

'Osijek je odlična ekipa, imaju odličnog trenera i stožer te ne sumnjam da će se na nama pokušati vratiti na pobjednički kolosijek. Očekujem vrlo tešku, čvrstu utakmicu, ali bavimo se sobom, svojim zahtjevima i mislim da možemo sutra prikazati dobru utakmicu. Napravili smo dobar posao do sada, puno je još pred nama, ali sadašnja situacija nam omogućava da odemo u Osijek uživati u utakmici i dati najbolje od sebe', rekao je Oreščanin.

'To je jedna od najboljih utakmica koju smo odigrali u Prvoj HNL. Međutim, bilo je još dobrih utakmica i ove i prošle sezone. Ne treba spominjati ni poraze ni pobjede iz prošlosti. Idemo gledati naprijed, pokušati pobijediti, postaviti se muški i vidjeti što će nam to donijeti u ovom ogledu', zaključio je Lovrić

DINAMO - RIJEKA - 17.30 sati, Arenasport 3 (MAXtv)

Nakon što su obje momčadi kroz tjedan osigurale ulazak u polufinale Kupa, sada ih čeka važan prvenstveni okršaj. Dinamu su bodovi neophodni u utrci za naslov prvaka, ali i kao poticaj uoči odlaska u London na ogled s Tottenhamom u osmini finala Europske lige. Osim toga, Mamićeva momčad želi uzvratiti Riječanima za poraz s početka godine, kada su usred Maksimira slavili 2:0.

'Nakon iskušenja u Europi i u hrvatskom Kupu nastavljamo s prvenstvenim dvobojima i s veseljem čekamo utakmicu. Dolazi nam dobar suparnik, osokoljen s novim trenerom, s pobjedom u Kupu protiv Osijeka. Isto tako, zadnju utakmicu na maksimirskom travnjaku odigrali su fantastično, pobijedili su nas, ostali su nam dužnici. Želimo 'ispraviti' poraz koji smo doživjeli na početku proljetne polusezone, želimo nastaviti kontinuitet dobrih igara i pobjeda', naglasio je trener 'modrih' Zoran Mamić, a onda se osvrnuo na zahtjevan i zgusnuti raspored. Naime, Dinamu će ovo biti četvrta utakmica u 11 dana?

'To je nešto na što ne možemo utjecati, moramo se prilagoditi i to tako prihvatiti. Srećom, imamo dobar, širok i zdrav igrački kadar. Svi su igrači na raspolaganju osim kartoniranoga Petra Stojanovića, ozlijeđenoga Sadegha Moharramija i Stefana Milića'.

  • +8
NK Dinamo - NK Slaven Belupo; HT Prva liga, 28.2.2021. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Rijeka je prošlog vikenda, nakon poraza od Hajduka doživjela promjenu na klupi, pa je umjesto Simona Rožmana momčad preuzeo Goran Tomić. On je s tek dva treninga otišao na kup-ogled u Osijek, došao do pobjede, ali i vratio osmijeh na lice svojim igračima. No, daleko je to od neutemeljenog optimizma. Međutim, određena doza vjere i samopouzdanja ipak postoji.

'Sigurno je da se nećemo povući u svoj kazneni prostor, jer da bismo ostvarili pozitivan rezultat moramo se oduprijeti i pokazati inicijativu. Sve ćemo napraviti da ostvarimo dobar rezultat u Maksimiru. Igrači su u dobrom fizičkom stanju, idemo optimistični na gostovanje u Zagreb', rekao je Tomić.

Hrvatska 1. liga
Slaven BelupoLokomotiva0:0
HajdukVaraždin2:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb22163351
2.Osijek23163451
3.Gorica23144546
4.Hajduk221021032
5.Rijeka2295832
6.Šibenik24751226
7.Slaven Belupo22571022
8.Varaždin24641422
9.Lokomotiva23481120
10.Istra 196123451417
Sljedeće utakmice
7.3.OsijekGorica
7.3.Dinamo ZagrebRijeka
10.3.Istra 1961Lokomotiva
12.3.RijekaSlaven Belupo
13.3.LokomotivaIstra 1961