Lauri Markkanen

Finac koji je uništio Hrvatsku, prestižnu NBA nagradu dobio na služenju vojnog roka!

25.04.2023 u 10:03

Bionic
Reading

Finski košarkaš Lauri Markkanen, koji igra za momčad Utah Jazz, osvojio je 'Nagradu za igrača koji je najviše napredovao' tijekom ove sezone

Uoči početka NBA sezone ljubitelji košarke u Hrvatskoj dobro su upoznali Laurija Markkanena koji je u osmini finala Eurobasketa s 43 koša i 9 skokova uništio našu reprezentaciju.

No, u istom ritmu Lauri Markkanen nastavio je i u NBA ligi gdje je bio jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji, a to mu je osiguralo i prvi poziv u All-Star momčad.

U odnosu na prošlu NBA sezonu Markkanen je povećao svoj prosjek za gotovo 11 koševa po utakmici. On je tako ove sezone ostvario prosjek od 25,6 koševa, 8.6 skokova, 1,9 asistencija i 9,0 pokušaja slobodnih bacanja.

Markkanen je u finalu pobijedio Shaija Gilgeousa-Alexandera iz Oklahoma Cityja i Jalena Brunsona iz New Yorka. Markkanen je dobio 69 od 100 glasova, Gilgeous-Alexander je dobio 24 glasa, a Brunson je dobio četiri glasa.

On je sedmi međunarodni igrač koji je osvojio nagradu za najboljeg igrača, pridruživši se Pascalu Siakamu, Giannisu Antetokounmpu, Goranu Dragiću, Borisu Diawu, Hedu Turkogluu i Gheorgheu Muresanu.

Dodajmo tome da je ova nagrada izmakla Draženu Petroviću u sezoni 1991/92. – koji je značajno popravio statistiku preselivši iz Portlanda u New Jersey - kad je više bodova od njega osvojio Pervis Ellison.

'Osjećaj je nevjerojatan. Velika je privilegija biti na ovoj poziciji', kazao je kratko Markkanen za televiziju TNT iz Helsinkija, gdje trenutno služi vojni rok koji je obvezan za sve Fince prije nego što navrše 30 godina.

To što u NBA-u ima godišnju plaću 16.5 milijuna dolara, te što će sljedeće sezone zaraditi nešto više (17,3 milijuna), ništa ne mijenja. Vojni rok je obavezan za sve!