AFERA OFFSIDE

Film uzburkao strasti: Ovo je bio čin slabića, bahatosti…

14.11.2013 u 17:05

Bionic
Reading

Dokumentarni film o aferi Offside – u kojem se na vrlo zanimljiv način prikazuje život nogometaša koji su prihvatili krivnju te se pokajali zbog namještanja utakmica – podigao je puno prašine i čini se jako razljutio predsjednika HNS-a Davora Šukera

Tako je svoje viđenje dao i korisnik Cortez koji je napisao neke malo poznate detalje.

Njegovu analizu prenosimo u cjelosti:

Petar Skansi na kraju izgovara istinu: U moje vrijeme se nije plaćalo igrače da igraju, pa svejedno nismo nikome puštali.

Povjerovao bih u kukanje igrača koji su osuđeni da se među njima ne nalazi Jasmin Agić. Čovjek iz mog grada, o kojem podosta znam, igrao za Rijeku i Dinamo prije nego li je došao do Sesveta. I onda on priča o teškom životu, kako je bio primoran na to jer nije imao novaca za porez, mirovinsko, zdravstveno... Jer jedino plaćaju dva kluba u HR, prvenstveno Dinamo. Pa bio si član njega! Da nisi Jasmine imao novaca, mogla ti je supruga posuditi, ako nije ni ona imala, onda ti je tast imao zasigurno. Ako ne znate, riječ je o Srećku Juričiću

To što su igrači učinili je obijest, jer milijun ljudi se nalazi u sličnim situacija, i gorim, pa ne kradu, jer to je pljačka. Isto kao ona 1999. kada je nekolicina igrača navodno primila novac u posljednjoj utakmici protiv Osijeka. Novac ili povijesna titula prvaka? Novac. Ako pogledate sastav Rijeke kroz tu sezonu, vidjeti ćete da jedan standardni igrač nije igrao tu posljednju utakmicu jer je Gračan navodno saznao da je dobio novac... i ugovor. Nažalost, nije na vrijeme saznao za ostale.

Nadalje, naša dva 'heroja' pričaju čime se sad bave, pa jedan od njih sada radi na polju i proizvodi zdravu hranu. Odlično! Samo mogao je s time krenuti ranije, prije negoli je namjestio prvu utakmicu. Samo lakše je laganije trčati i pustiti loptu u gol, negoli mahati motikom. No kako smo mi zemlja apsurda, Sindikat nogometaša planira njega zaposliti kao osobu koja bi educirala mlade nogometaše kako da ne skrenu s pravog puta... poput njega. A u sljedećoj sceni se priča kako 50% kadeta Dinama ne pohađa srednju školu!? Tko je tu lud?


Valjda nogometašima zaista nedostaje koji razred škole, jer onda bi zbrojili 2 i 2 i pazili te gledali što i kome potpisuju, pažljivije birali klubove. No bitno je da igraš, još 1. liga, ugovor na cifre koje znaš da nećeš dobiti, niti ih zaslužuješ, koje ti je obećao lokalni moćnik koji je prije 5 godina prodavao krumpire iz kombija ispred trgovačkog centra, a onda ušao na listu XY političke stranke i seoski klub uveo u viši rang, jer je to u interesu dobitka na izborima. A onda ti se upali ona mala žaruljica u glavi, vidiš da ništa od BMW-a, kuće niti lokalne 'sponzoruše', pa ideš spasiti što se da spasiti. Pa izgubiš ono što si jedino imao, svoje dostojanstvo i ponos, jer novcem dokazuješ da si uspio u životu, grozničavo i ti želiš BMW, kuću, i sve ostalo…

I tako 57 i još nešto minuta... Oplakivanje igrača, optužbe na račun države, klubova, svih... samo oni su poput Robin Hooda, jer su ukrali od bogatih i tim novcem platili davanja državi. Možda će netko progutati vašu priču, ja zasigurno ne. Jer imam previše prijatelja i poznanika koji su radili mjesecima bez plaće, pa ili su trpjeli ili mijenjali posao, ali nisu krali. Za svaki problem postoji rješenje, ispravno rješenje, a ovo je bio čin slabića, bahatosti i obijesti.

Da se razumijemo, ne smatram da nogometom teče med i mlijeko. No i nogometaši moraju biti svjesni da su oni skoro pa isključivi krivci za to. Da su oni super kvalitetni, da igraju odličan nogomet, bilo bi i novaca, jer to je njihov proizvod, produkt njihovog rada. A kako mnogi raznoraznim kanalima prolaze i dolaze do prilika za igranje, a ne zaslužuju je, svojom nekvalitetom unište i sebe i onog koji nešto vrijedi, jer ga proguta sivilo. U 1. ligi ima mjesta za otprilike 250 nogometaša u 10 klubova. I to je sadašnje stanje koje je optimalno, gdje se obveze prema nogometašima u većini slučajeva ispunjavaju. Nastali dokumentarac je iz sezone kada je liga brojala 16 klubova, ne zbog kvalitete već sitnih interesa, pa je produkt toga i ta situacija. Jer je mnogim klubovima bilo mjesto u nekoj 4. ligi, gdje se igrači plaćaju janjetinom i pivom.