PRVI DAN HANŽEKA

Filip Pravdica i Amerikanka Tiffany Flynn pobjednici su Zagreb City Challengea

08.09.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Hrvatski atletičar Filip Pravdica i Amerikanka Tiffany Flynn pobjednici su Zagreb City Challengea, natjecanja skakača u dalj koje je održano na Trgu bana Josipa Jelačića u sklopu zagrebačkog WA Continental Tour Gold mitinga

Natjecanje skakača u dalj prvi je dio trodnevnog programa 'Zagreb Meeting - Boris Hanžeković Memoriala'. Nakon nadmetanja održanog na središnjem zagrebačkom trgu, natjecanje se nastavlja u subotu Memorijalom Ivana Ivančića u bacanju kugle na bacalištu pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je završnica u nedjelju na stadionu Mladosti uz Savu.

Atletičari i atletičarke su skakali naizmjence, svatko po jednu seriju, a na koncu su slavili 28-godišnji Pravdica sa skokom od 8.09 metara čime je izjednačio osobni rekord, te 27-godišnja Amerikanka Tiffany Flynn, četvrtoplasirana sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu prošle godine, koja je skočila sa 6.59 metara.

  • +29
Skok u dalj na Hanžeku, muški 2023. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Pravdica se mučio u prve četiri serije, no u petoj mu se sve poklopilo i skočio je sjajnih 8.09 metara čime je izjednačio svoj osobni rekord. Nakon što je posljednje tri sezone bio drugi, 28-godišnji Riječanin je napokon stigao i do pobjede, a trijumf je proslavio kupanjem u Maduševcu.

'Ne mogu biti sretniji, pobijediti na domaćem terenu je nešto najljepše', kazao je Pravdica koji je treći put ove godine skočio dalje od osam metara.

'Vjerujem kako sam ovim rezultatom jednom nogom u Parizu. Publika je bila sjajna. Super je skakati u centru grada, približili smo ljudima atletiku', dodao je Pravdica.

Pravdica je za dva centimetara dalje skočio od Jamjačanina Tajaya Gaylea koji je vodio od prve serije. Brončani s posljednjeg SP-a u Budimpešti, te svjetski prvak iz 2019. na koncu se morao zadovoljiti s drugim mjestom. Treći je bio Amerikanac William Williams sa 7.99 metara, dok je četvrto mjesto osvojio Marko Čeko s najboljim rezultatom sezone 7.96 metara.

Čeko je do nastupa na trgu ove sezone najdalje skočio 7.87 metara, a njegov osobni rekord još uvijek je 8.04 m.

  • +37
Skok u dalj na Hanžeku, ženske 2023. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Amerikanka Flynn sa skokom od 6.59 metara. Druga je bila aktualna europska dvoranska prvakinja Britanka Jazmin Sawyers sa 6.50 metara dok je treća bila Srpkinja Milica Gardašević sa 6.33 metara.

'Naporno sam trenirala, sjajno je bilo. Lijepo je bilo nastupiti u Zagrebu. Zadovoljna sam jer sam svih šest skokova imala preko šest metara. Sjajno je bilo skatati u središtu gradu, ovo mi je drugi put nakon što sam u Innsbrucku također nastupala u središtu grada', kazala je Flynn.

Mlada 18-godišnja hrvatska atletičarka Danijela Ječlić završila je natjecanje kao sedma sa skokom od 5.75m.