samo za tportal

Filip Krovinović posve iskreno o otkazu Slavenu Biliću, svojim igrama u redovima dvostrukog prvaka Europe i pomoći njegovoj Petrinji

09.02.2021 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatski nogometaš, ofenzivni veznjak Filip Krovinović od siječnja je igrač Nottingham Foresta. Klub je to velike i slavne prošlosti, osvajač jednog naslova engleskog prvaka, dva naslova pobjednika FA kupa, ali i dva naslova prvaka Europe, no koji se sada bori u Championshipu, odnosno drugom razredu engleskog nogometa. Želja klupskog vodstva bila je vratiti se u Premier ligu, ali ulazak u sezonu nije bio najbolji, pa su tijekom zime u svoje redove doveli ovog plemenitog hrvatskog igrača

Filip Krovinović od ljeta 2019. godine igra nogomet na Otoku. Naravno, nogomet je bila glavna tema našeg razgovora, ali uvod je ipak otišao u drugom smjeru. Jer na Otoku se događa nešto što baš i nije uobičajeno.

A što dodatno stvara probleme hrvatskom veznjaku.

'Evo, vozim se iz Birminghama u Nottingham (op.a. to je udaljenost od 70-ak kilometara), ali kako već drugi dan pada snijeg, i to prilično jako, krećem puno prije treninga, da se slučajno ne dogodi kakav zastoj. U ponedjeljak je snijeg padao toliko jako da smo morali odraditi trening u balonu. Danas ćemo trenirati na glavnom terenu jer njega, koliko sam vidio, jedinog čiste', javio se za tportal 26-godišnji Krovinović vedrog glasa.

A kako i ne bi bio kada klub od njegova dolaska krajem siječnja ne zna za poraz.

Pomalo iznenađujuće, Krovinović je već nakon nekoliko dana zaigrao u početnoj postavi i na terenu je od 270 minuta proveo njih 264. Jeste li iznenađeni takvim povjerenjem trenera, Irca Chrisa Hughtona?

Najiskrenije, i nisam. Jer baš sam s njime razgovarao prije dolaska i on mi je rekao da me želi u momčadi. Doduše, nisam očekivao da ću već u prvoj utakmici, nakon samo nekoliko treninga, odraditi svih 90 minuta, ali da sam očekivao veliku minutažu – jesam. Kada sam razgovarao s trenerom, samo sam ga zamolio da mi ukaže povjerenje, a mislim da sam odgovorio na najbolji način. I u toj prvoj utakmici, kada smo odigrali 0:0, bili smo bliži pobjedi. Potom smo zaredali dvije pobjede, podiglo se raspoloženje, klub je napravio pomak na tablici i odmah se ljepše živi. A već u subotu čeka nas novi okršaj protiv ekipe iz gornjeg doma, Bournemoutha, i siguran sam da ćemo imati dobru i zanimljivu utakmicu. Naravno, mene veseli taj statistički pomak, ali tako trebamo nastaviti.

Kakva je momčad? Klub je nekad osvajao i naslov europskog prvaka, a sada je u drugoj ligi.

Momčad je jako dobra, ima i nekoliko zvučnih imena, ali lošije su ušli u sezonu. Meni je drago da su izabrali baš mene, kao jednog od važnijih igrača, na kojem će graditi put prema gornjem dijelu tablice. Jer oni svake sezone žele povratak u Premier ligu. Prošle sezone su u posljednjoj minuti ostali bez doigravanja, završili su kao sedmi. A što se samog kluba tiče, vidi se da ima tradiciju, bogatu povijest i da je cijenjen.

Znate da niste prvi Hrvat u njemu?

Znam, provjeravao sam. Nikola Jerkan nosio je dres Nottinghama.

Nego, s obzirom na to da ste početkom ove sezone nosili dres West Bromwich Albiona i igrali Premier ligu, je li ovo korak nazad?

Nije. Naime već podatak da je Nottingham bio europski prvak, ali i da u ovoj ligi ima još takvih velikana, jasno kaže da ova liga spada među šest, sedam najjačih u Europi. A po težini natjecanja, jer igra se 46 utakmica u prvenstvu, plus kupovi, pa i doigravanja, jasno je da je i najteža. Znam kakvu smo borbu vodili prošle sezone, kada sam s WBA-om ulazio u Premier ligu i koliko je to teško natjecanje.

Sa Slavenom Bilićem surađivali ste od ljeta 2019., prošli ste 'sito i rešeto' Championshipa, a onda, umjesto podrške čelnika kluba, iako je dobivao obećanja o pojačanjima, Bilića su najurili. I to nakon remija s Manchester Cityjem.

Da, Bilić je već u prvoj godini premašio očekivanja i odveo klub među elitu. Tražio je od kluba pojačanja, oni su mu davali obećanja, ali nisu ih ispunili. Znam koliko su trajali i pregovori oko mene između Benfice, čiji sam igrač, i čelnika WBA-a. Naravno, ne mislim da sam Lionel Messi, ali tko zna, da sam bio u prvih pet utakmica, možda bismo osvojili koji bod više. Naravno, to je sve stvar kluba, ali mislim da su Biliću namjeravali dati otkaz i prije, odnosno kada su mu pronašli zamjenu. I valjda su očekivali da ćemo od Cityja izgubiti 3:0, pa bi imali opravdanje. Međutim malo smo ih zeznuli, odigrali smo 1:1. Ali oni od svog nauma nisu odustajali. Svi su, od igrača i navijača, ali i drugih pratitelja nogometa, bili razočarani zbog Bilićeva otkaza.

Vi ste s njim dosta surađivali. Postoji li mogućnost da se u budućnosti opet negdje sretnete?

Imamo stvarno odličan odnos. Razgovarali smo istog dana kada su ga smijenili, a čujemo se i sada. Imam osjećaj da će nam se putovi opet negdje sresti jer je zbilja odličan i čovjek i trener.

Kad ste spomenuli da putujete u Nottingham, odnosno da se niste selili iz Birminghama, znači li to da nemate namjeru ostati u Nottinghamu?

Igrač sam Benfice do ljeta 2022. godine. Naravno, ona odlučuje o mojoj sudbini, tako da ne mogu znati ništa. A nisam se selio jer nisam imao vremena, sve se odvilo jako brzo. Hoću li se u ljeto morati vratiti u Portugal ili kamo ću se dalje seliti ili možda i ostati u Nottinghamu, tek trebamo vidjeti. Čudni su nogometni putovi (ha, ha).

Nego, uz vas, još su četiri Hrvata u Championshipu (Simon Sluga, Ivan Šunjić, Alen Halilović, Stipe Perica), a tek je jedan u Premier ligi (Mateo Kovačić). Pada nam kvaliteta ili...?

Mislim da ne pada. Kao što sam već rekao, Chamiponship je teška liga i čak nije ni loše prvo se dokazivati u njoj, pa onda otići još stepenicu više. Jer u njoj se igra s puno snage, trke, skokova, borbe. Istina, mi smo kod Bilića prošle sezone igrali i više tehnički, ali suština je uglavnom ista.

I za kraj, jer to je neizbježno pitanje, kakvo je stanje u Petrinji? Vaši roditelji, bake, djedovi, rođaci žive u tom kraju. Znamo da ste se odmah nakon potresa ponudili za pomoć gradu.

'Jesam, čuo sam se s roditeljima, poslao sam novčanu pomoć, ali nećemo na tome stati. Ima još puno posla, postoje škole, vrtići i sportski objekti koje treba obnoviti. Treba vremena, ali vratit ćemo Petrinji, svi zajedno, stari sjaj. I ne samo Petrinji, već i svemu što je stradalo tamo, jer vidim i da se mnogi nude za pomoć', zaključio je Filip Krovinović, u čijem se glasu itekako osjeća zadovoljstvo.