NOGOMETA NIKAD DOSTA?

Fifini mudraci imaju nove ideje za SP u Kataru; to bi moglo povećati nezadovoljstvo među samim igračima

06.04.2022 u 10:23

Bionic
Reading

Fifa stalno radi na tome kako da još više poboljša igru, a sada su u pripremi i neke novine za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Zadnjih godina vidjeli smo niz promjena u nogometu u režiji Fife ili Uefe. Navijači su s nekima oduševljeni, neka nova pravila izazvala su podijeljena mišljenja u javnosti, a neka se jednostavno nisu svidjela ljubiteljima 'najvažnije sporedne stvari na svijetu'.

I na SP-u Kataru trebale bi biti realizirane zanimljive ideje s kojima se želi ubrzati igra, ali i nadoknaditi 'izgubljeno' vrijeme. Tako će na Mundijalu, koji je na rasporedu od 21. studenoga do 18. prosinca, biti primijenjena modernija VAR tehnologija, koja će brže detektirati zaleđe pa se tako tu ne bi bespotrebno gubilo na aktivnoj igri.

No to nije sve, Fifini mudraci namjeravaju produljiti utakmice. Nedavna istraživanja su pokazala da od 90 minuta, aktivne igre imamo u prosjeku 54.61 minuta zbog čega se traži novo rješenje, jer ima previše 'mrtvog vremena'.

  • +39
Hrvatska - Bugarska, prijateljska utakmica u Kataru 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Pod 'mrtvim vremenom' podrazumijeva se kad lopta miruje prije slobodnih udaraca, auta, drugih prekida, većeg broja izmjena (obje momčadi po pet), ozljeda...

Zato Corriere dello Sport navodi da Fifa namjerava promijeniti pravilo tako što bi utakmice bile produljene za najmanje 10 minuta iako su suci i sada produljivali utakmice i više od toga.

Teško da će se ovo svidjeti igračima koji se sve više bune zbog velikog broja utakmica u sezoni, a sada im se sprema i dodatna 'minutažu' u svakom susretu.