TRAŽILI I PRIMALI MITO

FIFA na udaru FBI-ja! Krenula uhićenja nogometnih moćnika

27.05.2015 u 07:51

  • +2

Akcija FBI-ja: Počela uhićenja visokih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije

Izvor: Reuters / Autor: Arnd Wiegmann

Bionic
Reading

Švicarske vlasti otkrile su kako su jutros u Zurichu uhitili te će SAD-u izručiti šest visokorangiranih dužnosnika moćne nogometne organizacije FIFA zbog sumnje da su tražili i primili milijunske iznose mita, javljaju svjetske agencije AFP i AP. Kasnije je objavljeno kako je privedeno ukupno 14 dužnostnika od čega je devet iz Fife...

Šef FIFA-e Sepp Blatter nije među osobama obuhvaćenim američkom antikorupcijskom istragom, doznaje CNN.

Prema pisanju New York Timesa, koji se poziva na neimenovane službene izvore, FBI nogometne dužnosnike sumnjiči za reketarenje, pranje novca, pronevjere, iznude i propuste u upravljanju moćnom svjetskom nogometnom vladom tijekom dva desetljeća. Očekuje se da će istragom biti obuhvaćeno više od 10 dužnosnika. U fokusu je istražitelja izvršni odbor svjetske nogometne vlade čije članove povezuju s mnogim nepravilnostima jer uglavnom svoje poslove rade tajno. Stoga postoje sumnje oko namještanja poslova vezanih uz organizaciju Svjetskih nogometnih prvenstava.

Dužnosnici FIFA-e baš su se jučer okupili u Zurichu na godišnjem FIFA-inu kongresu. I dok su se, odjeveni u elegantna odjela, družili u luksuznom Baur Au Lacu, hotelu s pet zvjezdica i pogledom na Alpe i jezera Zuricha, idilu su im poremetili švicarski policajci.

Uhićenja su provedena mirno, a najmanje dva čovjeka policija je iz hotela izvela bez da im stavi lisice. Jedan dužnosnik FIFA-e, Eduardo Li iz Kostarike s policajcima je izašao na sporedna hotelska vrata.

Uhićenja će uzdrmati ovu svjetsku nogometnu organizaciju koja raspolaže s više milijardi dolara i upravlja najpopularnijim svjetskim sportom, no s optužbama za mito i korupciju susreće se već desetljećima.

Iako prema prvim informacijama trenutačno nije obuhvaćen istragom, dugogodišnjem šefu FIFA-e Seppu Blatteru, kojeg smatraju najmoćnijom osobom u svjetskom sportu, ova korupcijska afera možda bi mogla poremetiti planove da osvoji svoj peti mandat koji su mu predviđali na skorim izborima u petak.