FORMULA 1

FIA predlaže proračun od 40 milijuna funti po momčadi

30.04.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Momčadi Formule 1 imat će veću tehničku slobodu ako prihvate opcionalni proračun od 40 milijuna funti (59.35 milijuna $) za iduću godinu, objavila je u četvrtak Međunarodna automobilska federacija (FIA), dodajući da će od 2010. momčadima tijekom trke biti zabranjeno nadolijevati gorivo

FIA je također povećala broj automobila koji mogu sudjelovati u Formuli 1 s 24 na 26, s tim da svaka momčad smije imati po dva automobila. U izjavi objavljenoj u četvrtak navedeno je da su iz novog proračuna izuzeti isplate vozačima, kazne FIA-e, troškovi za motore, dividende od profita od sudjelovanja u utrkama.

One momčadi koje prihvate ovo proračunsko ograničenje smjet će koristiti pomični prednji dio i stražnja krila te će moći imati motore bez ograničenja broja okretaja, dok će one momčadi koje će ostati pri neograničenim proračunima ipak biti podvrgnute nekim ograničenjima.

Kao što je ranije najavila FIA, nadolijevanje goriva će od iduće sezone biti zabranjeno s ciljem smanjenja troškova potrebnih za transport opreme za nadolijevanje te poboljšanja ekonomije goriva.

Prema predsjedniku FIA-e Maxu Mosleyu, momčadi Formule 1, koje su ranije bile skeptične oprema rezanju troškova, sada bi trebale pozdraviti proračunske granice.

FIA je ranije predložila proračunsku granicu od 30 milijuna funti po godini od 2010. godine. No šefovi F1 momčadi su bili protiv toga tvrdeći kako rezanje troškova treba biti postupno.