RAIKKONEN Je to ZASLUŽIO

Ferrari 'ukrao' Kimiju pobjedu u Monaku i dobro da je to napravio!

30.05.2017 u 16:34

Bionic
Reading

Nakon Velike nagrade Monaka traju rasprave o tome je li Ferrari strateškim odlukama poklonio pobjedu Sebastianu Vettelu, a oduzeo Kimiju Raikkonenu. Čini se da je tako zaista i bilo, no s obzirom na sve viđeno, Finac ni nije zaslužio pobijediti...

Podsjetimo, Vettel se s Hamiltonom bori za naslov prvaka, a Raikkonen je za njim zaostajao više od 50 bodova i prije Monaka te se već uoči utrke na kojoj je Finac startao s pole pozicije nagađalo hoće li mu Ferrari narediti da se makne timskom kolegi.

  • +5
Formula 1, Velika nagrada Monaka Izvor: Reuters / Autor: MAX ROSSI

Naredbu Kimi nije dobio, ali ga je pri jedinom prolasku kroz boks Vettel zahvaljujući boljoj taktici prešao te zatim s lakoćom došao do trijumfa.

Takav scenario izazvao je ogorčenje među navijačima 'Icemana', no činjenica je da njihov ljubimac zapravo i nije zaslužio pobijediti. Naime, u prvom dijelu utrke u kojem je vodio nije bio u stanju napraviti nikakvu prednost ispred Bottasa i dva Red Bulla koji su uporno slijedili Ferrarijev dvojac i čak su mu se uoči ulaska u boks približili na minimalan zaostatak.

Kada je Kimi konačno otišao promijeniti gume, mogao je Ferrari u sljedećem krugu pozvati i Vettela te se pozicije ne bi promijenile, no zašto bi to napravio? Nijemac je na starijim gumama pokazao koliko je brži od timskog kolege i zasluženo se našao u vodstvu, a kasnije je napravio ogromnu prednost i nitko mu više nije mogao ništa.

Može Hamilton nakon utrke govoriti što želi, ali Ferrari favorizira Sebastiana Vettela s pravom. Jednostavno je u utrkama puno brži od kolege i jasno je da samo on može zaustaviti Britanca u borbi za titulu.

Kimijev trijumf bili bi izgubljeni bodovi za Ferrari ove sezone, no da je 37-godišnji Finac zaista bio najbrži i pobjegao Vettelu, ni odluke s kontrolnog zida talijanske momčadi ništa ne bi mogle promijeniti. Pobjedu je na kraju zasluženo izgubio...