SVI SE PITAJU

Smije li uopće Kimi Raikkonen pobijediti u Monte Carlu?

28.05.2017 u 11:16

Bionic
Reading

Nakon što je Kimi Raikkonen za volanom Ferrarija ostvario pole poziciju na kvalifikacijama za Veliku nagradu Monaka, mnogi se pitaju hoće li ga momčad natjerati da propusti Sebastiana Vettela ako ga Nijemac bude slijedio na drugom mjestu...

Finski 37-godišnji vozač čekao je na pole poziciju punih devet godina i konačno je dočekao svoj trenutak na ulicama Monte Carla ove subote, kada je za četiri stotinke iza sebe ostavio timskog kolegu Sebastiana Vettela i sunarodnjaka Valtterija Bottasa koji će startati treći.

  • +3
Monte Carlo, treninzi za utrku Formule 1 Izvor: Reuters / Autor: MAX ROSSI

Kimi je tako prekinuo jednu sušu, a pokušat će ove nedjelje i drugu, s obzirom da na pobjedu čeka još od davne 2013. godine kada je trijumfirao u Melbourneu za volanom Lotusa. No, pitanje je hoće li mu Ferrari dopustiti da to napravi.

Naime, 'Iceman' zaostaje već 55 bodova za vodećim Vettelom koji vodi veliku bitku s Lewisom Hamiltonom za naslov prvaka na koji Ferrari čeka punih deset godina. S obzirom da Britanac starta tek s 13. mjesta, ovo je velika prilika za Nijemca da poveća svoju prednost u ukupnom poretku, a svaki bi bod mogao biti ključan u borbi za titulu.

Ferrari je poznat po naredbama propuštanja bolje plasiranog vozača i prije nego što onaj manje uspješan ostane bez matematičkih izgleda za osvajanje titule, a primjer toga je svakako ono što se dogodilo Massi 2010. godine u Hockenheimu, kada su mu rečene one famozne riječi: Alonso je brži od tebe. Još gori primjer takve filozofije vidjeli smo 2001. u Austriji kada je Barrichello u zadnjem krugu morao propustiti Schumachera.

Ako Ferrari poželi to diskretno izvesti, najveći problem će mu biti same karakteristike staze. Naime, prvi zavoj vrlo je blizu startnoj liniji i teško je do njega zamijeniti pozicije, a još teže kasnije pretjecati. U boks će se ići samo jednom pa ni tu neće biti mnogo prilika da se Vettel probije ispred Kimija, osim ako nešto mehaničari ne zabrljaju, slučajno ili namjerno.

Dakle, ako joj je do kalkulacija, talijanska momčad možda će morati otvoreno tražiti od Kimija da se makne, a to javnost ne bi dobro prihvatila, kao ni finski veteran...