UŠAO U LEGENDU

Federer do povijesnog uspjeha u Roland Garrosu

07.06.2009 u 16:46

Bionic
Reading

Švicarac Roger Federer pobjednik je ovogodišnjeg izdanja Roland Garrosa, jedinog od četiriju naslova grand slama koji nije imao. Za razliku od prijašnjih finala, sada mu je protivnik bio Robin Soderling a ne Rafael Nadal pa je Švicarac uspio stići do slavlja 6:1, 7:6, 6:4

Iako je već devet puta pobjeđivao Šveđanina Robina Soderlinga, Švicarac Roger Federer ipak je lagano svladao jednog od svojih 'dražih' suparnika. Roger Federer uspio je na kraju slaviti sa 6:1, 7:6, 6:4 te u ionako natrpane vitrine donijeti jedini pehar koji mu je nedostajao. Naime, Federer je bio pobjednik na preostala tri grand slam turnira, dok mu se kao najveća prepreka Roland Garrosa uvijek postavljao Rafael Nadal.

Na njegovu sreću, ove mu je godine pomogao upravo Soderling koji je u četvrtfinalu izbacio najboljeg tenisača svijeta Nadala, a onda se 'ponudio' Federeru.

Prvi set trajao je svega 23 minute i izgledalo je da će ovaj dvoboj biti ekspresan. Međutim, u drugom setu Soderling je ipak odigrao kudikamo bolje, ali nedovoljno da Federeru oduzme set. Doduše, iz ovog razdoblja igre ne smijemo zanemariti utrčavanje jednog od Federerovih navijača u teren, što mu je sasvim sigurno poremetilo koncentraciju.

Treći set Federer je otvorio breakom i tu je prednost uspješno čuvao do desetog gema, kada je Šveđanin dobio break priliku. Ipak, sreća je (i) ovoga puta bila na Federerovoj strani te je set priveo kraju. I meč, koji će sasvim sigurno ući u povijest jer se Federer izjednačio na vrhu ljestvice s Peteom Samprasom po broju grand slamova - obojica ih imaju po 14. Prije Federera sva četiri grand slama osvojili su samo Britanac Fred Perry, Amerikanci Donald Budge i Andre Agassi, te Australci Rod Laver i Roy Emerson.

LJESTVICA NAJUSPJEŠNIJIH TENISAČA NA GRAND SLAM TURNIRIMA SVIH VREMENA:

14 - Pete Sampras (SAD) i Roger Federer (Švi)
12 - Roy Emerson (Aus)
11 - Bjorn Borg (Šve) i Rod Laver (Aus)
10 - Bill Tilden (SAD)
8 - Andre Agassi (SAD), Jimmy Connors (SAD), Ivan Lendl (Češ), Fred Perry (VB) i Ken Rosewall (Aus)
7 - Henri Cochet (Fra), Rene Lacoste (Fra), Bill Larned (SAD), John Newcombe (Aus), John McEnroe (SAD), William Renshaw (VB), Richard Sears (SAD) i Mats Wilander (Šve)