U SUBOTU PO MEDALJE

Fantela i Marenić drugi prije finalnog plova

24.05.2013 u 21:39

Bionic
Reading

Dva finala za hrvatska jedra na regati Europskog kupa u nizozemskom Medembliku. U tri discipline su hrvatski predstavnici ostali nadomak završnice. Šime Fantela i Igor Marenić u subotu jedre za postolje. Prvo finale je održano večeras, Pavle Kostov i Petar Cupać su zauzeli sedmo mjesto

Bio je to dan s puno prevrata, dosta čekanja na moru, puno odgoda starteva i prekida plovova zbog prevrtljivog i nestabilnog vjetra. Bilo je ponovno i vrlo hladno. Danas je bio dan odluke o finalistima, regata završava u subotu. Za dva finala izborili su se hrvatski jedriličari, iako su još tri bila blizu. Prema novom formatu natjecanja, koji se još testira, za 49er u finale ulazi najboljih osam, a u ostalim disciplinama najboljih šest. Svi sutra imaju još jedno završno jedrenje, bez obzira jesu li se plasirali u finale ili ne.

Izvrstan dan je bio za Šimu Fantelu i Igora Marenića koji su upisali dva druga mjesta i jednu pobjedu. U finalni plov za odličja za dvojce u klasi 470, među šest najboljih, ulaze kao drugi, iza Australaca Belchera i Ryana.

'Ulazimo u plov za odličja s druge pozicije, zadovoljni smo kako smo jedrili, bili smo brzi. Jedino su Australci ispred nas, sutra ćemo ih pokušati pobijediti', sa smiješkom je rekao Šime Fantela.

Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u danas su odjedrili čak šest plovova. Najprije tri flotna završna, a potom još tri u finalu. U finale su ušli kao sedmi, to mjesto su i zadržali.

'Puhalo je zaista sa svih strana i bilo je teško jedriti. Zadovoljni smo da smo se drugu regatu zaredom plasirali u finale. U finalu je možda moglo bolje, ali doći će i to na svoje. Sad nam je u ovom trenutku najvažnije da smo među najboljima, da skupljamo ta finala i iskustvo jedrenja u vrhu', rekao je Kostov.

Enia Ninčević i Romana Župan su u ženskoj konkurenciji dvojaca ostale na pet bodova do finala, na sedmom mjestu, što je još jedan odličan plasman naše posade.

'Žao nam je naravno finala, vidjele smo se unutra, i bile smo zaista blizu. Medemblik nam je drago regatno polje, ovdje smo prije dvije godine po prvi put se plasirale u finalni plov za odličja regata najviše razine. Sve u svemu, dobro jedrimo, znamo na čemu treba raditi, pred nama su sad dva važna izazova u lipnju – Europsko prvenstvo u Italiji, pa Mediteranske igre u Turskoj', rekla je Romana Župan.

Naše samce danas baš nije išlo. Dobar dan imao je Daniel Mihelić u Laseru, bio je dva puta četvrti i jednom 12., napredovao je na deseto mjesto poretka, no to mu nije bilo dovoljno za ulazak u finale. Tonči Stipanović je osmi, a Tina Mihelić također osma.