zaslužio je spomenik

Fantastičan potez poljskog reprezentativca; kupio je 'svoj' klub i spasio ga od bankrota

03.04.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Jakub Kuba Blaszczykowski (34) jedan je od najboljih poljskih nogometaša, većinu bogate karijere proveo je u redovima njemačkog velikana Borussije Dortmund, a prošle se sezone vratio u domovinu i igra za Wislu iz Krakowa

Odlučio je popularni Kuba Blaszczykowski (34) karijeru završiti u momčadi u kojoj je i započeo s profesionalnim nogometom. Za Wislu je igrao od 2004. do 2007. godine, a za tri milijuna eura potom odlazi u Borussiju (D).

U 'žuto-crnom' dresu odigrao je devet sezona, ukupno 252 utakmice i 32 gola, dva je puta osvajao Bundesligu, jednom Kup, tri puta Superkup, a igrao je i finale Lige prvaka. Potom je odradio sezonu na posudbi u Fiorentini, a potom ga je Borussija u ljeto 2016. godine za pet milijuna eura prodala Wolfsburgu iz kojeg se u ljeto 2019. vratio u Wislu.

I sve je bilo u najboljem redu do ove nesretne pandemije koronavirusa koja je doslovno paralizirala cijeli svijet. Nogomet je, kao i svi ostali sportovi, stao... I brojni su se klubovi našli u velikim financijskim problemima, krenula su drastična rezanja troškova, ugovora igrača, otpuštanja zaposlenika, a neki su čak najavili i mogućnost bankrota! Neki su, poput slovačke Žiline, već i bankrotirali...

U Poljskoj je situacija teška, kao i u drugim nogometnim ligama, pa kriza nije zaobišla ni Wislu koja već neko vrijeme ima problema s financijama. Zbog svega su čelni ljudi kluba sve glasnije počeli razmišljati o bankrotu. I tu je 'uletio' Jakub Kuba Blaszczykowski, uz pomoć nekoliko prijatelja doslovno je spasio svoj klub. Učinio je to tako da ga je - kupio!

Cijela se akcija odigrala munjevito, Blaszczykowski je uz pomoć prijatelja, dva poljska poslovna čovjeka - Tomasza Jazdzynskog i Jaroslawa Krolewskog - odlučio kupiti klub te otplatiti sve dugove koje Wisla ima proteklih godina! Posao je već praktički odrađen, čeka se samo i službena potvrda 'preuzimanja'. Tako će Blaszczykowski u isto vrijeme biti jedan od vlasnika, igrač, financijer... Ali i pravi frajer koji zaslužuje spomenik!

Blaszczykowski je za poljsku reprezentaciju do sada odigrao 108 utakmica i zabio 21 gol, godinama je jedan je od nezamjenjivih i najstandardnijih reprezentativaca.