TUŽNI SLAVLJENIK

Fak: Ovdje bih zaradio više, ali to mi nije cilj

01.08.2010 u 12:54

Bionic
Reading

Do prije dvije godine 99,9 posto Hrvata nije znalo nabrojati nijednog domaćeg biatlonca. Onda se iz vedra neba stvorio Jakov Fak i s dvije kolosalne bronce učinio popularnim svoj sport. Ipak, vrhunske rezultate prvenstveno mora zahvaliti radu sa slovenskim stručnjacima i kolegama koji su počeli uvjetovati nastavak suradnje prelaskom u njihov tabor. Ucjena je urodila plodom i biatlon se ponovno vraća na margine hrvatskog sporta

Fak je, prema svemu sudeći, odradio svoj posljednji nastup kao hrvatski sportaš i ostalo mu je tek oprostiti se s dosadašnjom sredinom.

'Obećao sam obznaniti odluku do kraja travnja, ali odugovlačio sam jer sam se nadao da će ipak biti moguć nastavak suradnje sa slovenskom ekipom, a da pritom nastupam za Hrvatsku. Svi sastanci i vijesti nosili su pesimizam, ali ja sam se ipak nadao. Na moju veliku žalost, takva opcija na kraju je zaista ispala nemoguća', kaže za Sportske novosti Jakov Fak i odbacuje špekulacije o licitiranju.

'Ne, novac tu uopće nije imao važnu ulogu. Slovenci su mi nametnuli rok za odluku 12. lipnja, ali ja sam ga uspio produljiti i tako dati hrvatskom savezu i olimpijskom odboru još vremena da pokušaju riješiti problem moje suradnje sa slovenskim trenerom. Očito se nije moglo. Bio sam presretan kada sam svojoj državi donosio medalje i jako bih htio da to mogu činiti i dalje, ali…', nije bilo potrebe da završi rečenicu.

Poantu je dao iz čisto sportskog kuta gledanja.

'Sve je u treneru. Moram ići za njim jer nikakvi novci ni uvjeti ne daju mi perspektivu i garanciju za buduće uspjehe ako nemam vrhunsko vodstvo. Moj motiv je jedino i isključivo sportski, jer financijski bih bolje prošao da sam ostao u Hrvatskoj.'

Za kraj.

'Ja sam Hrvat i uvijek ću to ostati, imat ću dvojno državljanstvo. Nije bilo ni lako ni jednostavno odlučiti se na ovaj korak, ali bez njega moje buduće karijere ne bi bilo', završava Fak koji danas slavi 23. rođendan.