dalićevo otkriće

Evo zašto se svi dive mladom Hrvatu Josipu Stanišiću; statistika protiv Mbappea i društva govori sve, a jedan podatak bode u oči

14.06.2022 u 10:52

Bionic
Reading

Nakon 24 godine od prvog međusobnog okršaja s Francuskom te poraza u polufinalu SP-a 1998. godine, Hrvatska je dočekala i prvu pobjedu nad ovom nogometnom velesilom. Naravno, svi se veselimo pobjedi, ali izbornik Zlatko Dalić ima i dodatni razlog za osmijeh, jer dobio je potvrdu koliko mogu igrači kojima je ukazao povjerenje

Dugo će 22-godišnji Josip Stanišić pamtiti sezonu 2021/22. Jer taman u ovo doba prošle godine potpisao je profesionalni ugovor s njemačkim velikanom Bayernom.

I nije dugo čekao priliku za dokazivanje u bavarskom klubu. Spletom nesretnih okolnosti po Pavarda, trener Nagelsmann pružio je mladom Hrvatu priliku. A koju je ovaj 22-godišnjak objeručke prihvatio, odigravši u deset kola devet utakmica.

Bio je to signal i izborniku Zlatku Daliću da Stanišiću uputi poziv za A reprezentaciju. Naravno, i da ga 'priveže' uz hrvatski dres, dao mu je minutažu u utakmicama protiv Cipra, Slovačke i Rusije.

Osjetilo se tada da postoji lagana trema, što je i posve razumljivo. No, i izbornik je imao razumijevanja, s obzirom na to da su mu to bile debitantske minute.

Na mini-turneju u Katar nije putovao, ali zato su ga se i izbornik U-21 reprezentacije Igor Bišćan i Zlatko Dalić sjetili sada u lipanjskom 'drilu'. Prvo je bio na dispoziciji 'mladima', ali nakon nesretnog poraza kod Norveške, odmah je prebačen u A vrstu. Zato ga i nije bilo u ogledu protiv Austrije u Osijeku, odnosno u splitskom okršaju protiv Francuske.

No, za koju god hrvatsku vrstu Stanišić igrao, njemu je to sreća i zadovoljstvo.

'Iskreno, meni je veće zadovoljstvo igrati za Hrvatsku, nego za bilo koji klub. Imao sam san zaigrati i za Bayern, a to sam i ostvario. No, dogodila su se oba debija u kratkom periodu, i trebat će mi još vremena da to sve analiziram i procesuiram što se sve dogodilo. Naravno, s takvom sezonu mogu biti samo prezadovoljan', rekao je na okupljanju Bišćanove momčadi.

U utakmici protiv Danske, Stanišić je dobio drugo poluvrijeme, dok je u ogledu protiv svjetskih prvaka odigrao cijelu utakmicu. I to na kakav način. morao je čuvati Kyliana Mbappéa, jednog od najbržih napadača današnjice. Stanišić, kojem brzina nije najveći 'forte' taj je posao odradio na impresivan način, uz tek poneku sitnu greškicu pri izlasku na suparničku polovinu terena.

Međutim, u obrambenom dijelu bio je besprijekoran, jer od osam duela u svih osam je izlazio kao pobjednik. Taj podatak bode u oči i zapravo taj detalj otkriva kakvog su Vatreni igrača dobili!

I s toga nije ni čudno da su ga nakon utakmice hvalili svi, naglasivši njegovu visoku nogometnu inteligenciju, kojom je nadomjestio taj eventualni 'manjak' u odnosu na brzog i opasnog Mbappéa, jednog od najboljih igrača svijeta.

No, u svakom slučaju, Josip Stanišić još je jednom demonstrirao znanje i potencijal kojeg ćemo još godinama gledati u hrvatskom dresu.