NEPONOVLJIVI GENIJ

Evo zašto je nogomet ostao bez svog najboljeg djeteta

24.03.2016 u 18:27

Bionic
Reading

24. ožujak 2016. ostat će datum kada je nogomet pretrpio nepopravljivu štetu. Dan kada ga je napustio čovjke koji ga je najbolje shvaćao...

Trenerski genij Rinus Michels osmislio je početkom sedamdesetih godina totalni nogomet. I uspio jer je u epicentru svog sustava imao Johana Cruyffa. Ajax je nizao europske naslove, Nizozemska došla u predvorje raja na mundijalu 1974., nedavno je Johan proglašen za najboljeg europskog nogometaša 20. stoljeća...

Barcelona je bila velika momčad, ali uvijek u sjeni Reala. 14 godina čekali su naslov prvaka dok se nisu odlučili na najbolji potez u svojoj povijesti. 1973. doveli su Cruyffa! Odmah su zasjeli na španjolski tron. No, najbolje je tek uslijedilo kada je genijalni Johan izuo kopačke. Vratio se 1988. kao trener i udario temelje naljepšeg poglavlja popularne igre. Naredio je da svi klupski uzrasti igraju 4-3-3 s naglaskom na posjedu igre. Zasadio je ticu tacu!


Osvojio je četiri španjolska naslova u nizu, te Barci kao trener donio prvi europski naslov prvaka. Preostala četiri, vjerojatno uskoro još i više je - osmislio. Rodili bi se Messi, Xavi, Iniesta i ostali i bez Cruyffa, ali sustav u kojemu su odrastali i koji ih je učinio najboljima ikada ne bi postojao. Barem ne u tako savršenom obliku.

Nizozemski kup još je za vrijeme života nazvan njegovim imenom, prevelik je da bi mu smjeli zamjeriti izuzetnu prgavost koja je također bila dijelom njegovog genija. Manje je poznato da je upravo Cruyff bio prvi igrač Nizozemske koji je zaradio isključenje. Suspendirali su ga i probudili njegov inat. 1974. svi su na mundijalu nastupali s tri adidasove crte na dresu, on je to odbio i rekao da će igrati samo s posebnim dresom. Njegov rukav imao je dvije crte... Četiri godina kasnije u Argentinu - nije došao. Broj 14, kojega je najčešće nosio, danas ne bi trebao nositi svatko. Iako, od nasljednika i na terenu i na klupi nema smisla tražiti da budu njegova klasa. Takav se vjerojatno više neće roditi. Igrač ravan Maradoni, trener ravan Fergusonu, vizionar kojemu nitko nije ravan.

Uvodio je inovacije. Patentirao je 'Cruyffov okret', dodavao i s bijele točke, činio suigrače boljima i svoje učenike briljantnima. Veličanstven igrač, još bolji trener... Prokleta bolest bila je jača, nogometu je uzela najvećeg.