OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Evo što uoči rukometnog klasika s Hrvatima pričaju francuski izbornik i njihova zvijezda; mogu li im naši dečki pokvariti velike planove?

12.03.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija od 21 sat igra svoju prvu utakmicu na kvalifikacijsom turniru za Olimpijske igre u Tokiju, a protivnik je najteži mogući – Francuska, u čijim redovima ne skrivaju da im je krajnji cilj olimpijsko zlato

Hrvatski rukometaši su na zadnjem SP-u bili 15. što je najgori plasman naše nacionalne vrste na tome natjecanju. Bio je to bolan udarac za sve ljubitelje ovoga sporta u Lijepoj našoj, jer su 2020. naše zvijezde osvojile europsko srebro.

Lino Červar napustio je brod koji se opasno nakrenuo, a ulogu izbornika preuzeo je Hrvoje Horvat kojeg čeka vatreno krštenje, težak turnir u Montpellieru gdje su još Francuska, Portugal i Tunis, a plasman u Tokiju izborit će prve dvije reprezentacije.

'Hrvatska je spremna, obrana je u prošlosti bila naš zaštitni znak, bit će tako i sad i u budućnosti. Znamo da je jako važan taj defenzivni dio. Nastojat ćemo kontrolirati svaku utakmicu svih 60 minuta. Respektiramo maksimalno sve tri ekipe, ne bojimo se nikoga i sigurno da ćemo tražiti svoju šansu', rekao je izbornik Hrvoje Horvat.

Hrvoje Horvat, hrvatska rukometna reprezentacija, izbornik, izjave, 11.3.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

Prvi ispit nije mogao biti teži, odmah Francuska koja je pobijedila u osam od 12 zadnjih međusobnih utakmica, ali ipak je Hrvatska bila bolja u njihovom posljednjem susretu prije dvije godine na SP-u zabilježivši pobjedu 23:20.

'Cilj je samo jedan, a to je postaviti plavo-bijelo-crvenu zastavu na vrh planine Fuji', slikovito je to rekao izbornik Francuza Guillaume Gille, a to znači da njegova reprezentacija sanja olimpijsko zlato.

'No do tog trenutka, još uvijek moramo biti skromni i kvalificirati se kroz ovaj naporan turnir', dodao je.

  • +9
Hrvatski rukometaši stigli u Montpellier Izvor: Promo fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Jedan od aduta domaćina je Valentin Porte, krilni igrač koji ima svjetsko i europsko zlato, ali ne i olimpijsko najsjanije odličje. Prije četiri godine u Riju je uzeo srebro.

'Svatko je sretan što ima ovakvu priliku iako je raspored preopterećen. Tri utakmice u tako malo vremena, a sve četiri momčadi su kvalitetne. Zaista jako komplicirano, ali nagrada je tako lijepa da će svi zanemariti umor. Važna je prva utakmica protiv Hrvatske, jer bi pobjedom utrli put kroz ove kvalifikacije', izjavio je Porte.

Domagoj Duvnjak, hrvatska rukometna reprezentacija, izjave, 11.3.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski rukometni savez HRS

Petak:

  • 18:30 Tunis - Portugal
  • 21:00 Francuska - Hrvatska

Subota:

  • 18:30 Hrvatska - Portugal
  • 21:00 Francuska - Tunis

Nedjelja:

  • 18:30 Hrvatska - Tunis
  • 21:00 Portugal - Francuska