25. sjednica vijeća

Evo koliko bi milijuna mogao koštati projekt Olimpijske igre, Pariz 2024., a zna se i iznos koji je HOO potrošio ove godine

09.12.2021 u 17:46

Bionic
Reading

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb održana je 25. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom mandatu, a prihvaćen je i Projekt priprema i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine

Inovacije u odnosu na prethodni projekt OI Tokio 2020., a iskoordinirane su s nacionalnim sportskim savezima, najviše su vidljive u promjeni kategorija, pri čemu se prethodne kategorije 'potencijalnih' i 'predolimpijskih' kandidata mijenjaju u kategorije potencijalnih 'A' i 'B' olimpijskih kandidata. Četiri loptačka sporta (košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo) apostrofirana su kao kandidati za momčadske tj. ekipne nastupe na OI-ju. Prema procjeni Olimpijskog programa HOO-a, Projekt OI Pariz 2024. mogao bi stajati oko 48 milijuna kuna.

Iznimno zanimljiva bila je prezentacija o izmjeni i dopuni Pravilnika o kategorizaciji sportaša i Kriterija za kategorizaciju po sportovima, pri čemu su se uzele u obzir specifičnosti pojedinih Saveza i istaknuta je intencija da NSS-i lakše i brže dođu do svojih programskih sredstava.

U izmjenama i dopunama Financijskog plana HOO-a za 2021. godinu, prihod se zaustavio na 194 milijuna kuna, čemu su pridonijela povećana sredstva iz Olimpijske solidarnosti, dok je rashodovna strana 197 milijuna. U točki o Prijedlogu programa javnih potreba sporta državne razine te Financijskom planu HOO-a za 2022. godinu prihvaćen je inicijalni proračunski iznos od 218,5 milijuna kuna.

Vijeće se usuglasilo i s prijedlogom o promjeni statusa dvaju nacionalnih sportskih saveza, pa bi - uz blagoslov skorašnje Skupštine HOO-a, dosadašnji pridruženi članovi Hrvatski cheerleading savez i Hrvatski powerlifting savez, ubuduće trebali biti u punopravnom članstvu HOO-a.

Pozitivna mišljenja članova Vijeća HOO-a za organizaciju međunarodnih natjecanja europske i svjetske razine u Hrvatskoj dobili su WAKO Europski kup (u kickboxingu) 'Karlovac Open 2022.', IJF Judo Grand Prix Zagreb 2022. i Biciklistička utrka Cro Race 2022., a pokroviteljstvo HOO-a - spomenuti karlovački WAKO Europski kup te Svjetski kup u BMX-u u sklopu osječkog Pannonian Challengera 2022. i Sportsko-edukativni projekt Aktivna Hrvatska.

Jednoglasno pozitivno mišljenje dobio je i Hrvatski nogometni savez za prijedlog primitka u hrvatsko državljanstvo mlade nogometašice Carlotte Sesjak, koja kao vratarica nastupa za njemački VFL Bochum 1848. i mogla bi biti veliki potencijal našeg ženskog nogometa. Članovi Vijeća prihvatili su odluke HOO-ove Komisije za izbor i proglašenje najuspješnijih hrvatskih sportaš(ic)a i trenera za 2021. godinu te primili na znanje informaciju o dobitnicima Nagrade Matija Ljubek 2021. Svima njima nagrade će biti uručene na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 21. prosinca u hotelu Westin.