posebno osiguranje

Evo kako će izgledati otvaranje OI u Parizu; ovo će biti viđeno prvi put u povijesti!

23.05.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara 2024. u Parizu osiguravat će 35.000 snaga reda, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvaranja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina. Sportaši će ploviti Seinom na brodovima od mosta Austerlitz do podnožja Eiffelovog tornja.

Organizatori su obećali posebnu, čarobnu i avangardnu trosatnu svečanost koja će se održati na više od 160 brodova, a duž rute od 6km se očekuje čak 600.000 gledatelja.

Pariz obećava sportski spektakl otvoren za mase, ali se suočava s višestrukim sigurnosnim rizicima, od klimatskih aktivista i protuvladinih prosvjednika, do kibernetičkih napada, te napada dronovima.

Zbog toga će Francuska rasporediti čak 35.000 policajaca, sigurnosnih agenata i vojnika kako bi osigurali ceremoniju otvaranja OI od sigurnosnih prijetnji uključujući napade dronovima.

"Dronovi predstavljaju potpuno novu prijetnju. Puno smo radili na klasičnoj prijetnji, bilo da se radi o delinkventima, bilo da se radi o osobi naoružanoj oružjem, bombom. Znamo detektirati i boriti se protiv ove prijetnje", rekao je Darmanin na tiskovnoj konferenciji.

"Dolazak bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom na pozornicu civilnih operacija je novost. Nema sigurnosti da će se ova prijetnja ostvariti, ali ju je najteže zaustaviti," dodao je.

Ministar je naglasio kako francuska vojska ima zadatak voditi obranu zemlje od napada dronovima, te kako će francuska Vlada tražiti od policijskih snaga europskih zemalja da pojačaju razmjenu obavještajnih podataka o pojedincima koji bi mogli predstavljati terorističku prijetnju kako bi spriječili njihov dolazak na francusko tlo.

Rekao je i kako je Francuska zatražila od Europske komisije da se dopusti ponovno uspostavljanje graničnih kontrola tijekom Olimpijskih igara i ovogodišnjeg Svjetskog kupa u ragbiju za ljude koji dolaze iz zemalja unutar schengenskog područja bez putovnica.