SUPERSPORT HNL

Evo gdje možete gledati rasprodani Jadranski derbi, ali i novi izazov za Dinamo

07.04.2024 u 09:12

Bionic
Reading

U nedjelju su na rasporedu dvije utakmice 29. kola SuperSport HNL-a. Na Maksimiru Dinamo dočekuje Istru 1961 (17 sati, MAXSport 1), a na Rujevici je na rasporedu Jadranski derbi između Rijeke i Hajduka (19.30, MAXSport 1)

Dinamo – Istra 1961 (17)

Nogometaši Dinama su u pozitivnom naletu nakon što su iz dva derbija s Hajdukom na Poljudu izašli kao pobjednici. No ne mogu živjeti u prošlosti, jer u prvenstvu se ne smije kiksati u utakmicama kao što je ova.

'Bilo je dosta naporno, vratili smo se u jutarnjim satima iz Splita. Odigrali smo dvije stvarno jako dobre utakmice, ona prvenstvena bila je teža, veći je bio pritisak da ne smijemo načiniti krivi korak. Ova je momčad naviknula igrati svaka tri, četiri dana, a to je i pokazala. Odradit ćemo još jedan trening pa procijeniti. Čeka nas zahtjevna utakmica, suparnik koji nema što izgubiti i koji će nam nastojati otežati posao. Ovo nam je, dakako, jak vjetar u leđa sa psihološke strane, znači nam još veće samopouzdanje nakon svega što se događalo', rekao je trener Dinama Sergej Jakirović.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Dobra je bila i reakcija nakon promjene formacije što pokazuje širinu i dodatne taktičke opcije.

'Zadovoljan sam, ali putem znate imati problema što je i normalno zbog tolikog broja utakmica. Puno se nakupi umora, ne toliko fizički koliko psihološki. Neki igrači oporavili su se nakon ozljeda, nadam se da više nećemo imati takvih problema, a i da ćemo još više podignuti formu. Dobra je forma i sad, ali može još bolje.'

Novo iskušenje je Istra 1961, momčad koja je u zadnjih sedam utakmica upisala tek jedan poraz.

'Mi se za svaku utakmicu maksimalno pripremamo. Vidi se da je novi kolega u Istri, Paolo Tramezzani, uveo više taktičke discipline, da njegove zahtjeve igrači pokušavaju ostvariti na terenu. I on se igra sa sustavima, praktički ni u jednoj utakmici nije igrao na jednak način. I tu moramo predvidjeti u kojem će sustavu izaći, ali naravno da će puno toga ovisiti o nama, bez imalo podcjenjivanja. Moramo napraviti sve da osvojimo tri boda. Istra će igrati bez trojice standardnih igrača koji će izostati zbog žutih kartona, bez Slavka Blagojevića, Ante Majstorovića, Oleksandra Petrusenka. Ali, jasno je da će svi koji dobiju priliku imati želju dokazati se', zaključio je strateg Modrih.

Iz gostujućeg kuta utakmicu su najavili glavni trener Paolo Tramezzani i igrač Luka Hujber.

'Odradili smo dobar tjedan treninga i sretni smo što je pred nama utakmica protiv odlične ekipe Dinama. Puni smo entuzijazma i želje, želimo nastaviti putem kojim smo krenuli, a ta utakmica je bitan test za cijelu našu ekipu. Nedostaje nam dio ekipe, ali to nam ne predstavlja problem jer imamo puno igrača na dispoziciji. Igramo protiv kvalitetne ekipe na njihovom stadionu, gledamo ih s velikim respektom kao i sve ostale suparnike, ali bez straha. Mislim da nema smisla razmišljati o utakmicama protiv Dinama u prošlosti, sutra je budućnost i nova utakmica, nova prilika, tako na to gledamo. Uvijek je gušt igrati protiv dobrih ekipa, zato očekujem od svoje ekipe da se sutra suprotstavi i preslika sve ono dobro što smo radili na treninzima kroz tjedan', poručio je trener Tramezzani.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Svi znamo što znači Dinamo u Hrvatskoj i mislim da su oni trenutno u naletu, pod euforijom, ipak se bore za naslov. Mislim da će oni ići na 100% posto. Mi moramo biti spremni, nedostaje nam nekoliko igrača, ali želimo izvući najbolje iz sebe, zato smo ovaj tjedan tako dobro i radili. Nadamo se pozitivnom rezultatu u svakom slučaju. Ove godine je njihova kvaliteta neupitno velika, ali mi smo profesionalci i vjerovat ćemo do samog kraja utakmice da ćemo izvući pozitivan rezultat. Vjerujem čvrsto da možemo parirati, nogomet je sport i nikad ne znaš što te očekuje', kazao je Luka Hujber.

Rijeka – Hajduk (19.30)

Euforija trese Rijeku, jer smiješi im se dvostruka kruna, ali treba biti oprezan, jer ako krene po zlu momčad može ostati bez oba trofeja. Najvažnije je za njih da sve imaju u svojim rukama, a novo iskušenje je Hajduk. Nakon posrtaja Bilih u derbijima s Dinamom jasno je da je sada pritisak na riječkim nogometašima.

Inače, ovo je 174. Jadranski derbi, odnosno 101. u HNL-u i 18. na stadionu HNK Rijeka. Ulaznice su rasprodane nakon samo dva sata. Ukupno gledajući sve dosadašnje međusobne oglede u pet natjecanja (prvenstvo i kup bivše države, HNL, Hrvatski kup, superkup), Rijeka i Hajduk odigrali su 173 utakmice u kojima je splitska momčad ostvarila 66 pobjeda, 54 utakmice završile su neodlučenim rezultatom i 53 pobjedom Rijeke.

  • +9
28. kolo SuperSport HNL-a, Rudeš - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Kada se statistika suzi na vrijeme otkako je Hrvatske, Rijeka je ostvarila 40 pobjeda, 29 jadranskih derbija završilo je remijem, a 41 pobjedom Hajduka.

Rijeka i Hajduk međusobne su utakmice (službene) igrali i na deset stadiona, a Rijeka je uspješnija u domaćom ogledima. U 67 utakmica na Kantridi ostvareno je 25 pobjeda i 25 remija, dok je u 17 utakmica na stadionu HNK Rijeka ostvareno sedam pobjeda i četiri remija.

'Igramo Jadranski derbi i bez obzira na ova tri poraza u nizu Hajduk će uvijek biti Hajduk. Očekuje nas teška utakmica u kojoj ćemo morati biti puno bolji nego u utakmici Kupa protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj. Maksimalno vjerujem u svoje dečke i nadam se da ćemo polučiti dobar rezultat i osvojiti tri boda', rekao je trener domaćina Željko Sopić.

  • +9
28. kolo SuperSport HNL-a, Hajduk - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Nastup Marka Pjace, koji je stradao zbog neadekvatnog travnjaka u Kranjčevićevoj ulici i dalje je upitan, a Sopić je naglasio da se s njegovim nastupom neće ništa riskirati.

'Marko je nakon utakmice ostao u Zagrebu i napravio magnetnu rezonancu koja je pokazala da nema prevelikih oštećenja iako on osjeća bol. Napravio je terapiju u četvrtak pa ćemo vidjeti. Sigurno nećemo ući u rizik, ako se pokaže da nije spreman neće nastupiti protiv Hajduka', istaknuo je Sopić.

Trener Rijeke posebnu zahvalu uputio je navijačima koji će, nema dvojbe, još jednom biti značajan vjetar u leđa njegovoj momčadi.

'Nakon utakmice u Kranjčevićevoj bio sam pod dojmom ozljede Marka Pjace, jer znam što je sve taj dečko pretrpio u životu. Za radni dan u 16 sati bila je to više nego respektabilna brojka navijača Rijeke, kao i na utakmici protiv Rudeša. Svim navijačima Rijeke kapa do poda, a što se tiče rasprodane Rujevice mislim da su ovi dečki svojim zalaganjem, kao i borbenošću prema ovom grbu to i zaslužili. Dobro se dobrim vraća', poručio je Željko Sopić.

Iz kuta svlačionice utakmicu je najavio pouzdani branič Stjepan Radeljić.

'Čeka nas još jedan derbi u nizu. Mogu reći da Hajduk trenutno nije u dobroj poziciji o čemu mi ne moramo razmišljati, moramo gledati sebe, kako ćemo trenirati. A većeg motiva od same utakmice nema, vjerujem da ćemo biti spremni i da će tri boda ostati na Rujevici', rekao je branič Stjepan Radeljić.

Tradicionalno je uoči derbija pred novinare izašao Hajdukov trener Mislav Karoglan.

'Siguran sam da igrači imaju to u sebi. Treba nam doza inata, prkosa. Poraz uvijek ostavi efekt na tebe, imali smo par utakmica ove sezone gdje nam se okrenulo na drugu stranu. Lokomotiva penal, derbi s Dinamom, imali smo tri-četiri šanse. Igrati za Hajduk je poseban pritisak, a kada dođe poraz to se onda vidi. Baš u Rijeci može biti klik da stvari odu na našu stranu. Uvjeren sam da će momci ostaviti sve na terenu. Trebaš staviti utakmicu u svoj kontekst. Vjerujem da će Rijeka u prvih 20 minuta biti jako agresivna. Mladi su, a imaju nekolicinu iskusnih, prekaljenih igrača. Postoji razlog zašto su tu gdje jesu. Ne bih previše o njima, fokus je na nama. Uz dužan respekt kvaliteti Rijeke puno je bitnije kako da se mi vratimo na potreban nivo', istaknuo je trener Bijelih.

Standings provided by Sofascore