HT PRVA LIGA

Evo gdje možete gledati nova prvenstvena iskušenja Osijeka i Rijeke

24.11.2019 u 09:48

Bionic
Reading

U nedjelju su na rasporedu dvije utakmicve 16. kola Hrvatski Telekom Prve lige, u Gradskom vrtu Osijek dočekuje Istru 1961 (15, Arenasport 3), a u Zaprešiću je Inter domaćin Rijeci (17.30, Arenasport 3)

Osijek – Istra 1961 (15, Arenasport 3)

Gorica je jučerašnjom pobjedom prestigla Osijek na prvenstvenoj tablici pa Kuleševićeva momčad susret s Istrom čeka na petoj poziciji prvenstvene tablice. Pobjedom nad davljenikom momčad Osijeka stigla bi na treće mjesto, stoga joj motiva protiv Istre neće nedostajati. Pred svojim navijačima momčad Osijeka ne zna za prvenstveni poraz još od početka veljače, odnosno nanizala je čak 15 utakmica bez poraza s tim da je u posljednja dva kola pobijedila direktne rivale u europskoj utrci Goricu i Rijeku.

Sve utakmice Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Emisiju 'Prva liga' možete gledati odmah nakon završetka posljednje utakmice kola. Više informacija OVDJE

Kulešević unatoč tom sjajnom nizu ne očekuje lagan posao protiv davljenika: 'Istra je možda i najkvalitetnija ekipa iz donjeg dijela tablice. Nema podcjenjivanja jer oni sigurno u Osijek ne stižu turistički, a mi moramo biti na pravoj razini ako mislimo poboljšati bodovni saldo koji nam je neophodna, piše dvoznak.com.

Situacija s izostancima vrlo je dobra za Kuleševića budući da ne može računati samo na lakše ozlijeđenog veznjaka Kleinheislera, te na suspendiranog napadača Mancea. U sastavu Osijeka od prve se minute očekuje kreativac Bočkaj, a glede početnog sastava najveće je pitanje hoće li umjesto suspendiranog Mancea u vrhu napada uz Marića zaigrati Mbakogu ili Špoljarić.

  • +9
Hrvatski Telekom Prva liga, 15. kolo, HNK Hajduk - NK Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

U posljednje je dvije sezone Istra status prvoligaša potvrđivala tek nakon dramatičnog doigravanja s drugoplasiranim momčadima druge lige, a i u aktualnoj sezoni momčad iz Pule ne može izbjeći grčevitu borbu za ostanak. Trenutno Istra ima tek bod prednosti pred Interom i Varaždinom, te u svakoj utakmici mora tražiti bodove za poboljšanje aktualne situacije. Za trenera Preleca je dobro što je njegova momčad prije reprezentativne stanke osvojila po bod protiv Slavena i Gorice, iako je nakon susreta s hit momčadi prvenstva imao za čime žaliti jer je Ndiaye izjednačujući gol za Goricu u Puli postigao u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

  • +4
NK Istra 1961 - NK Gorica, 15. kolo HT Prve lige, 2019/20. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Prelec vjeruje da je dobro upoznat s kvalitetom Osijeka: 'Kulešević je nakon dolaska počeo povjerenje pružati nekim igračima koji su ranije bili u drugom planu, a tim je dobio na širini kadra i kvaliteti. Najbolji je primjer Lopa koji je uvidio da mu trener vjeruje i odmah je drugačije reagirao, dosta se digao, te je bitna karika Osijeka. Oni su ustalili 3-5-2 sustav, no kako novi trener zna posegnuti za 4-4-2 i 3-4-3 sustavom, mi smo se pripremili za sve moguće varijante koje nas mogu dočekati. Vjerujem da ćemo znati odgovoriti.'

Gosti nemaju značajnijh problema s izostancima, stoga Prelec nema ni većih dilema glede početnog sastava kojeg će suprotstaviti Osijeku. Upitno je tek hoće li na lijevom boku koristiti Pavića ili Gonzaleza koji se nametnuo dobrim prezentacijama u posljednjim utakmicama.

Inter – Rijeka (17.30, Arenasport 3)

Inter je katastrofalno ušao u novu sezonu, no u posljednja dva mjeseca Toplakova momčad ipak djeluje uvjerljivije na terenu iako i dalje s Varaždinom dijeli posljednu poziciju na prvenstvenoj tablici. Prekretnica u rezultatima Intera bio je osvojen bod na gostovanju kod Rijeke i utakmica na Rujevici u kojoj je Toplakova momčad ciničnim pristupom izbjegla poraz.

Prethodno je Toplak dobivao pohvale za igru Intera dok je njegova momčad gubila, no na Rujevici je Inter uz grubu igru i forsiranje brojnih prekida stigao do svog cilja. Nakon toga je u Kupu momčad Intera stigla do četvrtfinala zahvaljujući pobjedama nad Jadranom iz Poreča i Istrom, a u prvenstvu je u osam utakmica ostala bez bodova protiv pretendenata na europske pozicije Dinama, Hajduka, Lokomotive i Gorice, piše dvoznak.com.

  • +5
Hrvatski Telekom Prva liga, 15. kolo, NK Lokomotiva - NK Inter Zaprešić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Toplak je reprezenativnu stanku iskoristio za uigravanje momčadi pa je Inter odradio prijateljski susret s niželigašem Dubravom. Očekivano je Inter bio dominantan u toj utakmici, ali nije stvorio previše prilika i na kraju je upisao pobjedu sa samo dva gola razlike zahvaljujući preciznosti Postonjskog i Boseca.

Odlazak Bišćana i dolazak novog trenera Rožmana donio je prekid sukoba na relaciji rukovodstva Rijeke i navijačke skupine Armade, ali nije donio željene rezultate. Niz loših prezentacija Rijeka je zaključila katastrofalno odigranim derbijem s Dinamom koji je protutnjao Rujevicom.

Nakon pet pogodaka u mreži Prskala i uvjerljive pobjede aktualnog prvaka nad Rijekom, klub je otpisao stopere Punčeca i Šimića, te beka Mamića, dok je Kvržić koji je na početku trebao također biti otpisan ipak ostao u kadru prve momčadi. Uz to, potvrđen je odlazak stopera Župarića u Portland Timberse, a klub se prema navodima rukovodstva do kraja sezone namjerava fokusirati na razvoj mladih igrača. Neće biti lako Rožmanu uskladiti klupsku politiku s europskim ambicijama, pogotovo kada se zna da je Rijeka nakon jučerašnjih rezultata pala na šestu poziciju prvenstvene tablice, a uz to u četvrtfinalu Kupa igra protiv Dinama.

  • +13
Hrvatski Telekom Prva liga, 15. kolo, HNK Rijeka - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Rožman se nada pozitivnoj reakciji igrača u Zaprešiću:

'U ovih smo deset dana napravili pomak na terenu i u našim glavama. Svjesni smo koliko je važna ova utakmica. Fokus je doći do pobjede i prekinuti negativni niz. Odlaske igrača tijekom pauze neću komentirati. Donijeli smo takve odluke jer smo svi mi prolazni, a klub je taj koji ostaje. Očekuje se od nas da ginemo za grb koji nosimo na prsima i drago mi je da su sada ovdje ostali gladijatori koji to žele.'

Zbog suspenzije u konkurenciji za nastup protiv Intera neće biti mladi veznjak Lepinjica. Biti će zanimljivo vidjeti kako će Rožman posložiti obrambenu liniju Rijeke s obzirom na činjenicu da je Župarić dogovorio odlazni transfer, a da je klub otpisao tri braniča nakon debakla protiv Dinama.